En gemensam skola för alla barn och vad som hände sen

Sverige blev ett läsande folk som klarade industrialiseringen och urbaniseringen bättre än andra länder tack vare sina satsningar på utbildning. 

Grundskolans införande

När grundskolan infördes 1962 fick vi för första gången EN gemensam skola för ALLA barn. En lång politisk strid avgjordes efter en tolvårig försöksverksamhet. Skolsystemet byggdes ut och stora satsningar gjordes till exempel på speciallärare. Under 1980-talet låg svenska elevers resultat i toppklass i internationella jämförelser.

Alla skolor skulle vara bra skolor

Jag började första klass 1961 och gick varje dag den långa vägen från Sunne kyrka till Skäggebergsskolan. Vi gick i samma skola allihop oavsett vilka våra föräldrar var. Oavsett om de var bilhandlare, bönder, präster, städerskor eller direktörer. Vi var sju år och genom utbildning låg vägen öppen för oss. Vi valde varken till eller från när det gällde skola. Alla skolor skulle vara bra skolor. 

Svartvitt skolfoto från klass 1, Eva-Lis Siréns klass,  på  Skäggebergsskolan
Klass 1 A Skäggebergsskolan 1961


Troligen skulle sekelskiftets folkskollärare vända sig i sina gravar om de såg vad som hände med den sammanhållna skolan. Skillnaderna mellan skolor har ökat och klyftorna har vidgats än en gång. Skolsegregationen är idag ett faktum. Vad var det egentligen som hände?
/Eva-Lis Sirén

Vad passar väl bättre än att läsa på läslovet? Men för att orka behövs det läskondis. I filmen ger vi dig 5 tips att börja med. Lärarstiftelsen




Kommentarer

Populära inlägg