Gräv där du står

Bild på liten flicka som målar på ett staffli på en gräsmatta
Alla kan måla!

Min kompetensinventering började med mig själv. Vilka delar av Sillegårdens omfattande verksamhet hade jag erfarenhet av? Jag tog fram stora skissblocket och tuschpennan och drog upp riktlinjerna runt mina fem M.

Matminnen ger trygghet

Mat – jag kände mig säker på vilken form av mat jag ville servera. Den skulle väcka smak- och platsminnen. Köket hemma hos farmor när hon stekte sina köttbullar. Mammas sockerkaka. Den skulle inbringa trygghet. Vilket visade sig bli än mer viktigt än jag då förstod. 

Bild på måltid med mat och dryck
Att väcka smak- och platsminnen


Alla kan måla – eller hur!

Måleri – där kände jag mig helt ute i det blå men gick med i en studiecirkel och lät färgerna guida mej. Insåg att så många människor säger att dom INTE kan måla så jag tänkte jag skulle ge dom en chans att visa motsatsen. Där föddes ALLA KAN MÅLA -drop-in-ateljén. Vidare inventerade jag min vänlista och kontaktade Susanna Arwin, den svenska tanten skapare och fick henne att tacka ja till att ställa ut.



Bild på människor som sitter till bords ute i en trädgård
Att mötas ute i det gröna

Mellanmänskliga mötet

Möten – jag ville skapa en social yta där gäster kunde mötas. Förutom trädgård och matsal så ville jag ha ett rum efter och före maten. På så sätt kom Biblioteket till. En stilla fråga på FB och jag fick hundratals böcker. Men jag ville också ha en mötesplats för ”rajraj” och har alltid varit förtjust i tält. Pratade med min bror som berättade att Tentipi finns i Sunne. – Prata med dom, sa han och där föll den pusselbiten på plats.


Bild på Magnus Carlsson som uppträder i en trädgård
Magnus Carlsson uppträder i en trädgård

Alla behöver musik

Musik – jag har alltid älskat livemusik och har jobbat med mång artister genom åren. Linda Bengtzing, Shirley Clamp, Dan Hylander, Magnus Carlsson etc. Så den biten kände jag mig helt trygg i. Då visste jag inte vad som komma skulle med alla begränsningar så jag planerade stort. Sen blev det kanske ännu bättre i det lilla formatet. 



Bild på ett vackert dukat bord
Ett konstnärligt dukat bord

Lyfta fram konstnärskapet

Miljön – var egentligen det enda som redan fanns den skulle bara revitaliseras och ytterligare förskönas. Sillegården är ju vacker både på insidan och utsidan och med enkla medel lyftes intrycken ytterligare. Jag ville ju att man skulle känna konstnärskapet så vi skissade på Idas Vävstuga och Erlings ateljé för att förmedla deras livsverk i den miljö där de faktiskt verkade. 

Så såg de initiala planerna ut – nu skulle de bara förverkligas. Om vi lyckades? Vi får väl se.

/Maria Amneteg

Kommentarer

Populära inlägg