Nyckelordet är samverkan

Hej igen alla bloggare.

Undrar om någon någonsin läser vad som skrivs, men man kan hoppas. Man har ju i alla fall haft chansen.

Jag lovade att skriva och tycka till om Sunne kommun. När man bor och lever i kommunen kan man inte nog uppskatta det som finns, man tar det för självklart, det bara finns där och skall så göra.

Varför tar man beslut i Länsstyrelsen och Region Värmland att lägga en landsbygdsriksdag i just Sunne? Den frågan är det många som ställer sig, MEN svaret är ganska enkelt. Det finns INGEN ANNAN PLATS i Värmland som kan arrangera ett så stort arrangemang som Landsbygdsriksdagen. Men hur kan det komma sig att det är på detta viset? Jo, enkelt, här finns en infrastruktur som kan nyttjas med tre stora hallar, ett stort skolområde med tre skolbyggnader som kan göras om till seminarieområde, matsal som kan tillse att alla deltagare får luncher, hotellkapacitet med mycket hög standard inom närområdet. Detta är grunden för att kunna säga ja som medarrangör.

Inte vid någon av de 10 tidigare landsbygdsriksdagarna har man haft så många deltagare från Sverige, aldrig har så många internationella deltagit. Ur många perspektiv är den landsbygdsriksdag vi nyss genomfört unik, och jag tror att den kommer att bli unik på det sätt den genomfördes.

För att få hela evenemanget att fungera krävs samverkan. En samverkan som sker mellan massor av organisationer, företag och personer. Kommunen har ställt upp hehjärtat. En samverkan som byggt på förtroende i alla led. Alla problem eller rättare sagt allt där man behövt kommunen stöd har de funnits till hands. Korta beslutsvägar har varit grunden för att snabbt lösa det som behövde lösas, TACK för allt stöd.

Ytterligare saker som jag tror är unikt för kommunen är de företag som varit engagerade. Kan man tänka sig att vi har ett bussbolag som var det enda bussbolaget som kunde lösa alla transporter; Jönsson Buss. Övriga bussbolag dit jag skickade offertunderlag meddelade att de inte kunde ta ett så stort arrangemang utan att behöva gå utanför Värmlands gränser för att få bussar. TACK Iréne och Mikael för det fantastiska jobb ni bidrog med.

Mat under dessa dagar var inte av små ting. Cirka 6 500 portioner skulle lagas och serveras, men inte serveras på vanliga ställen utan i en ishall med allt vad det innebär. Bara en sådan sak att porslin skall fram, diskas och göras klart för nästa dag., varje kväll nyttjades cirka 4 000 porslin. Detta fixades av ytterligare ett Sunneföretag, Etage med Mikke Herbertsson i täten, TACK för allt du fixade.

Ljud och ljus är en mycket viktig del för att allt skall bli bra. 1 200 personer skall höra vad som sägs, höra musiken och de roliga historierna, oavsett om jag sitter i en ishall eller i sporthallen. Nu är det så att en ishall inte är byggd för att ha musikuppträdanden vilket gör att det krävs extra av det mesta för att det skall bli njutbart. Här kommer ytterligare ett Sunneföretag in i bilden, INKA ljud o ljus. Jonas, du gjorde ett kanonjobb som fick till allt ljud och ljus i alla hallar och salar. TACK för det du ställde upp med och på det sättet du löste alla tekniska problem.

Korta beslutsvägar är en viktig detalj för att allt skall fungera. Här måste jag säga att Olle Ramström gjorde fantastiska insatser. Oavsett när ett tryckbehov uppstod så fixade han till detta. Här rådde inga arbetstider 0700-1700 utan här var landsbygdsriksdagen i centrum. Stort Tack Olle för att du ställde upp oavsett tid på dygnet.

Sist med inte minst måste jag bara nämna Broby Grafiska. Ungdomar som tillser att vi har en färsk tidning på morgonen med nyheter om landsbygdsriksdagen, otroligt proffsigt gjort. Ni gjorde reportage under dagen, redigerade under kvällen, tryckte under natten och på morgonen stod ni där med en nytryckt tidning – underbara NI som fixade till allt detta för oss. Ni har fått ett erkännande av alla de som var med i landsbygdsriksdagen.

Den andra gruppen som jobbade hela dygn var filmteamet. Jag hade första mötet med teamet förra året och målet var att visa stora delar av landsbygdsriksdagen live, ut på webben med inslagen. Dessutom ville jag att andra delar skulle filmas och läggas upp på YouTube. Kan ni tänka er, ALLT DETTA fixade eleverna, helt otroligt bra. Alla var imponerade av det ni gjorde. I samband med invigningen ringde jag en kompis och bad honom att gå in på datorn, på http://www.landsbygdsriksdagen.se/ och kolla invigningen och DET FUNKADE. Gå in och se alla de reportage som ungdomarna gjort, de finns på YouTube. Stort TACK till er som tillsåg att hela Världen kunde se era sändningar.

Den tredje gruppen jag vill nämna är ungdomarna på Ledarskap och hälsa. Eftersom jag själv jobbat mycket med ledarskap så ville jag ha med er på landsbygdsriksdagen. Och det var inte svårt – det kom ett JA ganska omgående efter att ni fått frågan. Men jag ville inte bara ha ett seminarium, jag ville också att det genomfördes seminariet på engelska – samma sak denna gång, ”JA” det gör vi blev svaret. Ni skall veta att era seminarier har blivit så oerhört uppskattade, ni var fantastiska och jag hoppas fler kan ta del av ert budskap. Ni kommer att gå en härlig framtid till mötes, fortsätt utveckla ledarskapet, det behövs överallt och ni behövs. TACK för era insatser, det kommer att bli banbrytande

Och för att allt detta skulle fungera har det varit ett underbart stöd från skolans ledning, lärare, teamledare m fl; ett samarbete och samverkan på ett professionellt sätt hela tiden. TACK för allt stöd och skolan är i topp på det man företar sig.

Säkerligen skulle man nämnt många fler, men jag hoppas att de som inte nämnts inte känner sig trampade på tårna.

Men hur kan det komma sig att kommunen har allt detta att tillgå? Beror det på förutseende personer i kommunen med kloka förtroendevalda, människor som har en hög grad av insikt om kommande behov, företagaranda och ett gott företagarklimat, konsten att sätta de tre dimensionerna samman – TÄNKA – SÄGA – GÖRA?

Sköt om er

Kommentarer

Populära inlägg