Sportlov och spontanidrottens möjligheter

Idag borde man väl känna sig piggelin, i detta strålande solsken! Men attans vad förkyld i näsan man kan vara...tror nog inte jag är alldeles ensam om att var lite förkyld i dessa tider. Idag ( måndag ) så har sportlovet börjat för alla barn och ungdomar, en välförtjänt vila från skolarbetet, hoppas jag.
 
Vila och vila förresten, smaka på ordet sportlov, det låter som att man ska röra på sig, och det är väl det som många föräldrar förväntas göra med sina barn dessa dagar, skidåkning, bowling, åka skridskor i ishallen, åka pulka eller längdskidor. - Ja listan kan nog göras väldigt lång, men det är väl också så att det inte är alla föräldrar förunnat att kunna vara lediga med sina barn dessa dagar, arbetslivet rullar väl på som vanligt? eller...

Häromdagen läste jag i papperstidningen ( den gillar jag ) om spontanidrott - fint ord! När jag var liten visste nog ingen av oss vad det ordet betydde, men vad gjorde väl det?
 
Vi rörde väl på oss för fullt, inte behövde vi någon is för att spela hockey på gårdsplanen, vi sprang väl omkring i våra snöskoterstövlar som var så moderna då - varma var de också. De svarta uthusdörrarna fungerade perfekt som mål för oss på vintern och på somrarna förvandlades de till fotbollsmål. Ett dragdike på vintern som frös till is, det blev en smal men ändå fungerande bandyplan och någon liten potatislåda var väl förebilden till dagens små innebandymål. En del vintar kunde man ju till och med åka spark på skaren på gärdena - hur många barn vet om den möjligheten idag?
 
Föräldrar som var lediga på sportlovet - det kände man inte till på den tiden, utan det var nog spontanidrott man ägnade sig åt...Ska sanningen fram så visade de tecknad film i Mallbackens skola en gång under denna vecka också, vill minnas att det var TinTin faktiskt.
// Åke

Kommentarer

Populära inlägg