En av mina bästa naturupplevelser

Förra sommaren i mitten av juli hade jag en av mina bästa naturupplevelser hittills när jag för första gången fick se lappuggla. Jag var ute och gick över Jordberg på grusvägen mellan Ivarsbjörke Station och Mallbacken när jag fick se en stor uggla sitta uppflugen på ett jakttorn och spana ut över ett hygge. Det var i kvällningen men fortfarande ljust så ugglan syntes klart och tydligt.

En lappuggla på besök
Jakttornet ligger nära vägen så jag fick till och med ögonkontakt med ugglan som inte verkade alltför besvärad av att jag stod och betraktade den. Hann med att ta några bilder med mobilen och ugglan fortsatte sitt hyggesspejande med mig som publik under någon minut innan den bestämde sig för att det fick vara nog och flög iväg. En lappuggla är en imponerande stor fågel och att se den flyga med långsamma, kraftfulla vingslag var häftigt. Inget febrilt viftande som hos en del andra flygfän utan en lugn och ljudlös flykt.

Eftersom lappuggla är en fågel vanligen hemmahörande i Norrland och jag aldrig tidigare sett en sådan i vilt tillstånd var jag tvungen att kolla upp i efterhand vad det var för art. Några intressanta fakta som dök upp var att lappugglan (great grey owl på engelska) är världens största uggla sett till kroppslängden men att den ligger långt bakom tungviktare som berguv och Blakistons fiskuv från ryska Fjärran Östern när det kommer till kroppsvikt. Fick dessutom bekräftat att lappuggla siktats på flera olika håll i Värmland i fjol sommar.

Några veckor senare hade jag förmånen att få se lappuggla ännu en gång. Nu var det en individ (kanske samma) som landade på en telefonstolpe ute på min egen gårdsplan innan den gjorde sig en lov över de omgivande gärdena. Extra roligt den gången var att jag hade besök av några studiekamrater från Linköping som fick se att Fryksdalen kan bjuda på uppvisning av världens största uggla.

Tyvärr har jag inte sett någon lappuggla i år men jag håller ständig utkik och hoppas den etablerar sig på riktigt i Fryksdalens skogar. Kan inte kalla mig för ornitolog men ugglor och rovfåglar i stort tycker jag är helt otroliga. Det är något speciellt med deras vakna och lite argsinta blick och den kraft och det självförtroende de utstrålar. Förebilder när det kommer till fokus och beslutsamhet.

/Alexander 

Kommentarer

Unknown sa…
Vilket fint möte!

Populära inlägg