Vandringsfavoriter

Vi närmar oss med stormsteg den fantastiska perioden september-oktober vilken är min absoluta favorittid på året. Klara höstdagar med den berömda höga luften är guld värda och jag tycker hösten är den bästa tiden för vandring. Lagom varmt och extra fint i omgivningarna när lövverken skiftar färg. Tänkte därför att det kan det vara på sin plats att tipsa om några högklassiga vandringsleder i närheten. Kommer inte begränsa mig till enbart Sunne kommun utan det blir mina tre favoritvandringsleder inom en dryg timmes bilreseavstånd.


Finngården Ritamäki

Sjutorpsleden

I Lekvattnets gamla finnmarker finns en nära nog perfekt vandringsled för den som tycker om gamla torp och gårdar. Åtta kilometer ganska lätt vandring förbi bland annat den kända och välbevarade finngården Ritamäki. Som namnet antyder passeras sju torp och man får även ta sig en sväng över riksgränsen till Norge. En internationell vandring således! Mycket fina och intressanta omgivningar med gott om skyltar med information om det kulturhistoriska.



Fämtfallet i Ambjörby

Fämtleden

Förra hösten gick jag Fämtleden i Ambjörby. En fantastisk naturupplevelse längs den brusande älven Fämtan och dess på sina ställen 60 meter djupa kanjon. Helt magiskt. Och som kronan på verket det vackra och mäktiga Fämtfallet. Vid fallet finns flera intressanta lämningar efter diverse vattenverksamheter från 1600-talet och framåt. Leden är bara sju kilometer lång, men med många branta partier så det tar längre tid att gå än man kan tro.

Ängenleden

Finaste vandringsleden i Sunne kommun i min och många andras mening. Ganska utmanande bitvis och rejält lång (17 kilometer) om man går hela. Men man får rejäl lön för mödan både vad gäller den kulturhistoriska aspekten och naturupplevelsen. Mycket omväxlande omgivningar med vackra vattendrag och flera partier med fin skog. Kul med alla fornlämningar som fångstgropar och gruvhål.

Gruvhål längs Ängen leden


För egen del siktar jag på ett återbesök till Fämtleden i höst och kanske även en tur utanför Värmland, har hört att Fulufjället i Dalarna ska vara väldigt fint.

/Alexander 

Kommentarer

Populära inlägg