Vad kan man göra?


Om du har orkat läsa mina tidigare inlägg har antagligen den stora klimatångesten kommit smygande. Vad kan man göra?
Svar: Massor!

Maten vi äter står för ca 25 procent av våra utsläpp

En smart sak man kan göra är att inte köpa hem för mycket mat. En svensk familj på fyra personer slänger cirka 1 kg mat om dagen. Det betyder att man släpar hem 7 kg mat per vecka helt i onödan. 
Dels kostar det pengar och dels är det onödiga utsläpp. Ett hett tips är att använda frysen. Frys in matlådor, de är alltid bra att ha när tiden och orken tryter.

Får vi ha kvar det vackra i världen? Foto: Birgitta Büki

Man kan även tänka på vad man äter.

Ur miljösynpunkt vore det bäst om vi alla blev veganer, men om man gillar kött kan man äta mindre och välja mer klimatvänligt kött.

Lite exempel:
Att äta …… som den genomsnittlige Svensken
CO2 utsläpp / År
Blandkost
2000 kg
Blandkost, men allt kött kommer från frigående KOR

4500 kg
Blandkost, men allt kött kommer från frigående KYCKLING

1000 kg
VEGETARISKT med lika mycket mjölkprodukter (som snittet)

900 kg
VEGANSKT (inte kött, ägg och mjölkprodukter)

500 kg


Tänk med ovanstående siffror i huvudet efter hur våra barn och barnbarn får äta år 2050 om de då totalt bara får släppa ut 1000 kg CO2 per år…

(Siffrorna kommer från Naturvårdsverket och Stefan Wirsenius, klimatforskare på Chalmers)

Tack för nu! / Tant Grön (som tyvärr inte är Vegan än…)

Populära inlägg