Från 0 till 65 snowboardåkande barn på en säsong

Vi avslutade säsongen 2018 med vetskapen om att intresset för snowboard fanns där trots allt, även om många trodde att så inte var fallet.

Under våren och sommaren 2019 så funderade vi lite på hur vi skulle göra med uppstarten av en snowboardklubb i Sunne.

Det dröjde till oktober innan vi tog tag i den saken. Kaffekôppen hade ju funkat förut så jag och Steffe bjöd in Jörgen Byh och Fredrik Jonsson på en kvällsfika på Slottet. Där och då togs beslutet av vi skulle bilda en snowboardklubb i Sunne, men eftersom vi alla hade fullt upp med jobb och allt annat så bestämde vi oss för att kolla med VÄIF.

VÄIF var som vanligt mycket positiv till den nya idén, vi startade en sektion inom föreningen och anslöt oss till Svenska skidförbundet.

Vår ambition var att upplägget skulle vara ungefär detsamma som KP2H (kul på två hjul). Målet var att ge alla barn chansen att prova snowboard till en så liten kostnad som möjligt.

Det var lite enklare inom cykel, eftersom de flesta barn redan har en cykel och hjälm och även föräldrar som oftast kan cykla. Det är annorlunda med snowboard. ”Tröskeln” att delta fick inte vara för hög.

Här gällde det att snabbt komma på en lösning. Jag tog kontakt med skidanläggningen Ski Sunne, berättade om den nya klubben och frågade hur vi tillsammans skulle kunna hitta en lösning.

Vi kom överens om att alla skulle kunna hyra en komplett utrustning för 100 kronor per träningskväll. Dessutom skulle de som inte hade lift- eller årskort betala 50 kronor per kväll. Vi fick även tillgång till backen på onsdagkvällarna när det normalt är stängt. Detta var en förutsättning för att kunna bedriva bra och säker träning.

De fantastiska ledarna ställde upp ideellt. Det enda kravet för att vara med på träningen var ett medlemskap i VÄIF, då det täcker försäkringar som ingår i Svenska Skidförbundet. Men utan Ski Sunnes välvilja hade det aldrig gått att genomföra. Vi fick helt otroliga förutsättningar. Nu gällde det ju bara att få dit barnen. Tillsammans i gruppen hade vi 8 egna barn och vi gjorde ett snabbt överslag.  Om vi räknade in den närmaste bekantskapskretsen skulle vi vara nöjda om vi fick ihop 12–14 barn.

På den första träningen dök 35 barn upp. Det kändes helt fantastiskt! Vi var överlyckliga och tänkte att om vi får behålla 20 av dem så är det helt otroligt.

Men det skulle visa sig att vi var på rätt spår och ryktet om snowboardträningen fortsatte att spridas, som mest var det uppåt 43 barn som deltog på träningen. Då började det plötsligt bli svårt att ta hand om alla intresserade som dök upp.





 







Vi började fråga föräldrarna om de kunde hjälpa till. Några var tveksamma, eftersom de inte åkte snowboard, men det behövs ju ofta bara en hjälpande hand om någon trillar eller hjälp i liften eller kanske bara ett litet råd här och där. Så vi lyckades engagera föräldrarna.

Från början tänkte vi rikta oss till barn 7–12 år. Men efter tips från Henke Hedberg i Sälens IF ändrade vi det till 7 år och uppåt. Sedan blev det så att om någon har med sig ett syskon som är yngre så får även de delta om de har sällskap exempelvis av en förälder. Vi har genom detta lyckats skapa en plattform där alla känner sig välkomna och delaktiga, vuxen som barn.













Och det är inte bara barnen som inspirerats av snowboardträningen.

Vi är några i 40 + åldern som startade snowboardklubben och träningen. Vi tillhör den första generationen som har växt upp med snowboard som sport, och nu har den generationen egna barn som har visat intresse att åka snowboard.

Det som är jättekul att är att så många av föräldrarna har fått en nytändning och själva dammat av sina gamla Burton Brushie-brädor från 1996 eller har köpt helt ny utrustning. Det är riktigt kul att se föräldrarna åka med sina barn och bli inspirerade av varandra.

Inför denna säsong så fick vi lite ökade kostnader för att kunna träna på onsdagkvällar, men tack vare bidrag från Snowboardförbundet och Fryksdalens sparbank så har vi täckt de kostnaderna och kan även i år erbjuda träning utan extra kostnad.

Första träningen kom det 53 barn och 10 glada, positiva och mycket engagerade ledare. Jag vill passa på att tacka er för ert engagemang, er positiva inställning samt att vi har roligt tillsammans med barnen. Utan er så hade det aldrig gått att ta emot så många barn. Ni ä grymma!

Vi ville skapa gemenskap samt att snowboard är en kul grej. Och det blev ju mer än vad vi hade räknat med, men det är ju ett angenämt ”problem” och det har varit och är fantastiskt kul!













Det är med stor glädje jag ser tillbaka på de 3 år som det gått sedan idén om en rolig cykelträning och inkluderande av barn dök upp hemma i soffan på Sjövägen.

Kaffekôppen smakar lika bra nu som då och det finns hela tiden funderingar kring barn och rörelse. Det är så viktigt och det påverkar alla på ett positivt sätt både ung som gammal.

Något som jag också reflekterat över är alla ideella ledare som finns i våra föreningar runt om i landet. Wow, helt otroligt vilket jobb ni gör. Ni som är föräldrar glöm inte bort att idrotten ställer stora krav på oss som ledare. Det är så otroligt mycket psykologi och ideellt arbete som aldrig syns och som jag aldrig tänkt på själv innan jag blev involverad i KP2H och snowboardträningen. Så hatten av för Sveriges alla ideella ledare, ni gör alla ett grymt jobb.

Det har hänt så mycket på kort tid och jag var kanske en av de som startade VÄIF Cykel och VÄIF Snowboard. Jag är också den person som fått ta emot priser, utmärkelser och även träffat landshövdingen, men utan den ideella kraft som finns i VÄIF så hade det aldrig varit möjligt.

Så jag vill avsluta mitt bloggande med att tacka Västra Ämterviks IF för att ni stöttat mig och trott på mig och mina lite tokiga ideer. Jag vill såklart också tacka alla ledarna, föräldrarna och sist men också såklart mest alla barnen i VÄIF Cykel och VÄIF Snowboard
Ni är bäst!

/Magnus Hedlund

Kommentarer

Populära inlägg