Bygg i trä - för miljön och mänskligheten
Hej kära bloggbesökare,
Hittills har jag hanterat lite om träbyggande och hur man kan bygga i trä och i ärlighetens namn det var så det började för mig. Det taktila i känslan av trä och sen möjligheterna med ett material som är lätt och starkt och på samma gång formbart och lättbearbetat.
Så var det, men min Aha-upplevelse att det inte håller att förbruka våra ändliga resurser kom under studietiden. Jag var utbytesstudent i Österrike, Innsbruck närmare bestämt och läste företagsekonomi, ”Wirtschaftsgeographie, Logistik und Unternehmungsplanung”.
Ja ni hör! Konkret, precist och kalkylerat.
Och - det funkar inte. Resurserna räcker inte!
Mänskligheten kommer att bygga lika mycket de kommande 40 åren som vi hittills byggt, sammanlagt! Hur ska vi då få resurserna att räcka. Vi måste tänka om och då tänka mer cykliskt.
Lugn jag åkte mycket skidor och drack en och annan Maβ öl, men där fick jag svart på vitt att resurserna inte räcker som vi kör på och då var inte CO2 ett tema ännu, det var resursbristen.
Mänskligheten kommer att bygga lika mycket de kommande 40 åren som vi hittills byggt, sammanlagt! Hur ska vi då få resurserna att räcka. Vi måste tänka om och då tänka mer cykliskt. |
När vi nu väger in att CO2-påverkan så är det ännu tydligare att vi måste öka andelen trä och andra förnyelsebara material i allt vi gör.
Jag låter IVA, förtydliga:
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, visade 2014 att byggprocessen svarar för i snitt 50 procent av en byggnads klimatpåverkan från ett livscykelperspektiv.
En klimatanalys från KTH och IVL på uppdrag av Sveriges Byggindustrier (Byggandets klimatpåverkan, 2016) visade att ett flervåningshus i trä (Strandparken, Sundbyberg) hade ungefär halva klimatpåverkan från byggprocessen jämfört med ett motsvarande hus i betongstomme.
- Att tillverka ett trähus kräver mindre energi än andra materialslag.
- Dessutom binder trä koldioxid under hela sin livstid.
- Trä är dessutom det enda förnybara byggnadsmaterialet
Bild från Träbyggnadskansliet, ett byggkretslopp i linje med skogens eviga kretslopp. |
- Trä är unikt, det är mycket starkt i förhållande till sin egen vikt.
- Inget annat material går att förtillverka lika långt.
- Det binder koldioxid. Är det enda förnybara byggmaterialet i en byggnad.
- Ett material i framtidens cirkulära ekonomi.
Om vi kan ha produktiva skogar där vi skördar vid rätt ålder och bygger in träet i en konstruktion för att sedan återbruka detsamma många gånger innan cirkeln sluts med värmeproduktion och askan som gödning i skogen.
Ja då har vi en metod att ändra utvecklingen.
Var kan då det ske? Just det. Precis här mitt i Värmland, och på alla ställen där det går att få träd att växa. Det är nog precis det som krävs, mer skogsbruk överallt! Men låt oss visa vägen här där vi har kunskapen och traditionen.
Hälsningar Lars Atterfors
Kommentarer