Cykeln har hängt med genom livet

 I 1960-talets Sunne trivdes jag, särskilt i centrum. Jag är uppväxt på Rudebäcksgatan i Skäggeberg men brukade tidigt cykla från vår nya bostad på Åsvägen i Leran till mormor och morfar på Sundgatan -- förstås utan hjälm.
Att då på väg till Klockaregården passera det gamla Sunne med Ahlborgshuset och allt annat gammalt vackert innan Konsum- eller ICA-huset kom till var för mig en upplevelse.

Cykeln har hängt med genom livet både i Sunne och i Arvika.
Det har även ett miljö- och naturintresse gjort,
 som bland annat visat sig i solpaneler på hemmataket.

Cyklar jag samma väg idag passerar jag bland annat Fryksdals-Bygden, en tidning som för det demokratiska arvet vidare där jag även jobbat. Numera, sedan drygt 20 år tillbaka, är jag fast anställd reporter på Arvika Nyheter där en av uppgifterna är att försöka gräva djupt i kommunal byråkrati.

Någon bak- och matgen har jag dock inte. Orden och skrivandet har däremot spelat en viktig roll i mitt liv och inspirationskällor med stort I finns ju i Sunne i form av bland annat Selma och Göran med flera.

Min största inspirationskälla på den fronten var dock min morfar, Sten Tillman, en rakryggad polare i livet. Morfar Sten läste Gustaf Fröding för mig och andra och jag sög in det mesta med stora öron. Morfars, och mormor Annas omtanke om den lilla människan, inspirerade mig möjligtvis även till den grävande journalistiken.

Hälsningar Hans-Åke


Kommentarer

Populära inlägg