Tiderna förändras

För mig är det dock inte bara viktigt att titta framåt utan även bakåt. Många år bakåt i tiden finns bland annat en Karin Larsdotter i släkten på mamma Sonjas sida. Karin måste ha varit en överlevare av stora mått. Bland hennes många syskon var hon den enda som överlevde barndomen och fick ett fullångt liv. Karin föddes i början av 1800-talet.

Karl Ove Knausgård är en fantastisk författare
och en ny roman av honom är lilla julafton. 
Fysisk motion är viktig såväl som motion för själen. 

Jag har ofta funderat över hur Karin och hennes föräldrar härdade ut i vardagen efter att fått se sina syskon och avkommor gå bort i förtid. Hur stod de ut, hur orkade de med alla vedermödor dessa år och dagar av Sveriges fattiga historia?

Hade inte Karin överlevt i den unkna stugan på den fryksdalska landsbygden hade inte jag funnits idag, så är det, och hennes och andras öde i samma situation fascinerar mig. 

Den fängslar mig så till den milda grad att jag har tänkt att ägna delar av den kommande pensioneringen åt detta. I datorn finns påbörjat material som kanske kan bli något publicistiskt. Vi får se. Vi bör i alla fall hålla minnet av dessa strävsamma människor levande.

Inte allt för långt bort från Karin växte min morfar och hans bröder upp ungefär 100 år senare, det vill säga i Södra Borgeby. Morfar Sten Tillman föddes dock i Stockholm där hans pappa Johan återfanns ett antal år på arbete.

En av de märkliga omständigheterna kring flytten till huvudstaden var att de fick lägenhet på Hornsgatan, centralt belägen nära Slussen. Det skulle ha varit idag det, idag kostar samma lägenhet hur många miljoner som helst.

Tiderna förändras, på gott och ont.

Hälsningar Hans-Åke

Kommentarer

Populära inlägg