Livets mirakel

 Den 15 oktober 2012 inföll en av mina bättre stunder, jag blev farfar för första gången. 

Två polare. Viggo och farfar Hans-Åke.

En alldeles speciell känsla av livets mirakel gjorde sig påmind, att man så att säga är med och skapar liv i ytterligare ett led. Att gener kan transporteras genom två generationer blev för mig uppenbart utan att jag rent biologiskt kan förstå hur detta är möjligt. Ja, själva skapandet fattar man ju men resten av denna märkliga resa är en gåta. 

Jag minns till och med klockslaget denna oktoberdag, 8.10, när min äldste son Olof ringde från Östra sjukhuset i Göteborg och berättade den glada nyheten. Själv satt jag på mitt arbetsrum på Arvika Nyheter och förberedde morgonens tidningsmöte med kollegor. Det blev inte mycket bevänt med det mötet, jag befann mig i en högre sfär, och inte blev det så mycket bevänt med intervjun jag hade inplanerad timmen efter. 

Det var Viggo som gällde i min skalle, för Viggo heter han, och Viggo betyder fortsatt väldigt mycket för mig. 

Numera bor han i Arvika precis som farfar men kontakten med Viggo var något jag prioriterade redan under hans första levnadsår i Sveriges framsida. Idag är jag lite stolt över att ha gjort väldigt många tågresor mellan Arvika och Göteborg från det att Viggo var nyfödd och fram till att han flyttade till västra Värmland. Det var söndagar som gällde. Ni som reser med tåg i Värmland vet att förbindelserna inte är speciellt bra, särskilt inte på helger. För mig gjorde det inte så mycket bara jag fick några timmar med Viggo -- och mer blev det heller inte. Jag kom ner till Göteborg vid 12.00-tiden och fick åka hemåt runt 17.00 för att hinna med sista Arvikatåget från Kil. 

Efter Viggo har Valter, Charlie och Novalie kommit. Jag är precis lika glada i dem. Tre av dem har jag nära till medan Novalie bor i trakterna av Marstrand. Jag försöker vara en del av alla fyras liv, vilket är mycket viktigt. 

En sak har kvartetten gemensamt, jag har skapat ett barnbarnskonto för dem. Grundplåten har varit att de fått en krona per gram de vägt som nyfödda. Tre kilos vikt har exempelvis inneburit att jag satt in 3000 kronor på detta konto. Sedan lägger farfar dessutom till en egen summa varje månad. Utbetalning sker på 18-årsdagen. De får förstås göra vad de vill med dessa pengar men jag hoppas kunna få till en liten fest med var och en av dem på 18-årsdagen. 

En fest för favoriter.

Hälsningar Hans-Åke!

Kommentarer

Populära inlägg