Nils Ögren bytte sin musiksatsning till smide

Nils Ögren berättar i Sunnebloggen
om hur smide blev hans nya intresse.












Hej

Mitt namn är Nils Ögren och jag kommer från Elofsrud, strax söder om Västra Ämtervik.

Jag ville alltid bli musiker på heltid. Det var min stora dröm ända sen jag fick min första elgitarr när jag var 10 år gammal. Jag startade band, gick med i band, spelade in låtar åt andra artister, var inhyrd för gigs, pluggade på Musikhögskolan, men när väl chansen kom så tackade jag nej. 

Jag har svårt att minnas exakt vilka år saker och ting hände under 20-års åldern, men jag minns att jag ganska tidigt insåg att det för mig inte skulle fungera att ligga borta på spelningar och turnéer flera gånger per år. En ny tanke hade växt fram inom mig som talade starkare än allt det andra. Jag ville bilda familj. 

Det finns säkert de som kan kombinera resande med familjelivet, men jag var tvärsäker på att det inte skulle vara fallet.

Drömmen var död. Ett mål jag haft sedan barnsben och som jag aktivt strävat efter i 13 år var över. Det var en ganska jobbig tid och för första gången kunde jag känna sympati med mina gamla högstadiekompisar som var osäkra på vad de ville göra med sina liv inför gymnasievalet. Nu var det min tur. 

Jag minns så tydligt hur jag, efter att ha sett en video på youtube, fick för mig att jag skulle göra ett svärd. “Hur svårt kan det vara”, tänkte jag. Jag hittade en lite stålbit och gick in i Pappas verkstad och började fila till formen. Efter någon timme kom pappa in och tyckte att jag kunde använda vinkelslipen istället. 

Det var här det började. Strax efter detta byggde jag min första ässja av en gammal grill och jag fick en stålbit av smederna bakom kyrkan i Sunne som jag använde som smidesstäd. 

Nu var jag igång.

/Nils


Kommentarer

Populära inlägg