Om du försöker fly kommer du aldrig att växa

Har du hört talas om “Dunning Kruger Effect”? Den säger att när du är nybörjare i ett fält eller hobby och du lär dig en första grej, så stiger självförtroendet enormt, men med tiden och fler erfarenheter, sjunker självförtroendet även fast du är många gånger bättre än du var i början. 

Detta drabbade även mig och jag tog på mig på tok för stora uppdrag och hade egentligen ingen aning om vad jag höll på med. Där stod jag som ett fån på gårdsplan med en gammal grill och en fjuttig liten stålbit som smidesstäd och bankade på. 

Det dröjde inte länge förrän jag startade ett instagramkonto och även ett youtubekonto för att visa vad jag höll på med. Det var även där jag skulle få min första kritik. 

“Absolute garbage”. Där sjönk självförtroendet, men det var inte till det sämre. Utan den kritiken hade jag inte efterforskat och faktiskt förstått vad han som skrev kommentaren menade. 

När jag tittar tillbaka idag på just mina första projekt så ser de ju ut som skräp. Han hade ju rätt hela tiden. Visst blev jag ledsen, men det var ju tack vare han jag tog tag i mitt arbete och försökte bli ännu bättre. 

Att bli ledsen är en del av livet, om du försöker fly från det kommer du aldrig att växa. Lär dig istället att se möjligheter i situationerna som uppstår.

/Nils





Kommentarer

Populära inlägg