Sömnlöshet

Vaknade tidigt och klarvaken fastän det inte blev många timmars sömn i natt och började dammsuga! Hör verkligen inte till vanligheterna i min vardag att städa kl 6.30 på morgonen.

Kan det vara månens påverkan igen? Tydligen fler som varit vakna i natt efter samtal med kollegor och vänner. Ikväll blir det tidigare till kojs…

Varför är då sömnen så viktig?

Under natten sker en uppbyggnad av nya ämnen och celler i kroppen. Immunförsvaret mobiliseras. Därför är det lättare att bli sjuk när vi sover för lite. Vi blir helt enkelt mer mottagliga för infektioner och inflammationer. Hjärnan är det organ som tar störst skada av för lite sömn. Minnet, förmåga till fokus och kreativitet minskar.

Tonåringar som är i puberteten växer och producerar en hel del hormoner och hjärnan utvecklas. För att det ska fungera optimalt kräver hjärnan djupsömn samt längre sömn än mindre barn och vuxna, i en del fall kräver en tonåring upp till 10 timmar om natten.

Sömnens betydelse för vår hälsa har kommit allt mer på tapeten i media, bland annat undersökningar som visat att barn och tonåringar sover för lite.

Varför sover då tonåringar så lite idag?

Man kan tro att det beror på att de spelar spel på datorn, ser på tv eller sitter och chattar hela nätter igenom. Javisst säkert till en stor del brist på sömn, men kanske inte hela sanningen. Studier som gjorts genom åren har visat att många ungdomar oroar sig och har grubblerier om framtiden, val de måste göra, som vad ska jag välja för gymnasium? Hur ska det gå i skolan? Vad krävs av mig för att nå upp till bra betyg? Hur ska jag få drömjobbet?

Har kraven på våra ungdomar ökat i skolan? Känner de krav att vara på topp under hela högstadiet/gymnasietiden för att kunna få det där drömjobbet, bostaden, bilen etc… i framtiden?

Massmedia matar oss med en skev bild av vad lycka är, jag behöver inte ens nämna alla ideal som våra barn och även vi vuxna ser upp till. Det skulle bli en låååång lista.

Om vi vuxna inte visar vad som verkligen är värt något i livet, lever som vi lär, hur kan vi då begära att våra barn ska förstå och göra ”goda”val i livet? Den gamla klyschan, barn gör inte som vi säger utan som vi gör… Jag menar inte att vi alltid bör göra bra och ”rätt” val, ofta behöver vi nog välja ”fel” för att lära och växa av erfarenheten. (det blir en annan blogg!)

Har vi energiska och målinriktade föräldrar ”smittat” våra barn med vår karriärlusta och stora krav på högsta materiella standard och ett framgångsrikt lyckligt liv??

Anser att många unga har en naiv föreställning om hur livet bör se ut, speciellt när de flyttar hemifrån. Vi vuxna och massmedia matar dem samtidigt med att allt är möjligt! Ja visst är det sunt att spränga gränser om vi lever i en trång box och har ett trossystem om att livet är begränsat. Men att ha en för naivistisk syn på livet gör att självkänslan sjunker när det vi drömmer om inte manifesterar sig i våra liv och misslyckandet är ett faktum.

Bästa jobbet med hög lön på en gång, värsta bilen, modernaste tekniken, snygga kläder, utlandsresor ja allt det som mamma och pappa har råd med och som de växt upp med som en självklarhet. Har ekonomi till i vuxen ålder ja! Det tog några år att komma dit antagligen…

Medveten om att alla ungdomar inte har levt ett sådant liv, men flertalet ungdomar är helt enkelt bortskämda. Att vara bortskämd är i min åsikt att vara förstörd, bortrövad sin egen kraft, ta-för-sig-samhet och handlingskraft. Vi är flera som har curlat våra barn, skyddat och älskat ”ihjäl” i god tro. Men har vi verkligen hjälpt genom att ge dem en alltför bekväm tillvaro? De kommer ut i livet vana att bli curlade, omhändertagna, uppassade och kanske upptäcker de att livet faktiskt är ganska tufft ibland. Bästa jobbet var tog det vägen? Ny bil, vem har råd med det? osv.. Inte konstigt att det utlöser stressymtom med dålig sömn och sjukdomar hos våra unga. Tonårstiden är tiden där man hittar sin egen personlighet och ska utvecklas till den man är. Att hela tiden behöva vara och sträva efter att vara på topp för att duga är oerhört stressande för många unga, förstås för dem som har dålig självkänsla och höga krav på sig själv. Föreställningen att jag duger som jag är om jag presterar, tycker jag mig se hos många unga som vägrar acceptera annat betyg än MVG. (Allt detta är jämförbart med många vuxna förstås, mig själv inräknat.)

Så låt din tonåring och du själv få sova ut ibland. Viktigt för hjärnan och resten av kroppens utveckling och självläkning! Låt barnen få vara delaktiga och lära sig ta ansvar och växa in i ansvaret. Låt dem få misslyckas ibland och veta att det är ok, de är älskade för den de är, inte vad de presterar. Det är ok att vara obekväm förälder ibland! Barn och speciellt tonåringars snabbt växande hjärna behöver och söker regler och gränser fast de ger ut något helt annat! Våga vara sund ledare, förebild och ett föredöme för ditt eget och våra gemensamma barn.

Våra framtida ledare!

Apropå sömn… Enligt Ayurveda mår vi bra av att somna innan kl 22 och vakna vid kl 6 tiden för att nyttja naturens rytm.

Mer om Ayurveda i morgon…

”Jag stärker min självläkande kraft med goda sömnvanor!”

Susanne

Kommentarer

Populära inlägg