”Hurra vi är olika”

Måndag 4 april
Demokraticentrum

Hej igen. Hoppas att helgen varit bra och att du fått chans till lite återhämtning och kanske en bit god mat.
Nu var det väl tusan om inte våren är på väg på riktigt.

Jag lovade förra veckan att berätta lite om Demokraticentrum och vad det egentligen är. Därför startar jag veckan med en liten resumé av verksamheten som växt fram i den gamla lågdelen på Frycke.

För att hitta fröet till DC får vi backa filmen sju åtta år. På skolan hade vi en period med konflikter och oro bland en del av eleverna och någonting måste göras. Vi samlade de inblandade i killgrupper (eftersom det var mest killar) och började samtala om det som hände och försökte hitta en väg ut.

Efter långt och målmedvetet arbete kom resultaten och läget på skolan blev lugnare.

När vi utvärderade såg vi de stora vinsterna med ett aktivt förebyggande arbete med fokus på värdegrund och allas rätt till sin plats. Devisen ”Hurra vi är olika” såg dagens ljus.

Tankarna om att hitta ett sätt att bevara engagemanget och hålla dessa frågor levande började växa fram och jag kan dra mig till minnes en spännande arbetslunch som jag och Ulf (Olsson) hade. Det var då idéerna om ett demokraticentrum kom på papper.

Tack vare framsynta chefer och hårt arbete har vi på DC lyckats hitta en nisch för värdegrundsarbete som har blivit en värdefull del i vårt förebyggande arbete. Givetvis är det inte bara på DC som det här jobbet utförs utan det är nu en naturlig del av hela skolans arbete och mål.

Att sedan påstå att vi är en skola utan problem vore att ljuga för med så många människor på ett och samma ställe uppstår konflikter, det går nästan inte att undvika. Det jag hoppas vi är bättre på idag är att inte stoppa huvudet i sanden utan istället ta tag i det som händer och försöka hitta en lösning.

I mitt arbete lutar jag mig emot den gamla devisen att det är droppen som urholkar stenen. Om vi vid varje möte med andra låter bli att påverkas av våra egna fördomar och förutfattade meningar så kommer vi att se helt andra saker hos den vi träffar och vi kommer dessutom att ge henne en helt annan bild av oss själva.

Värdegrund handlar alltså inte om stora manifestationer och temadagar – Det handlar om möten mellan medmänniskor varje dag.

Jag känner mig priviligierad i mitt jobb eftersom jag nästan alltid kan följa hjärtats röst i det jag gör. Att få arbeta med det man brinner för ser jag som en ynnest som jag är otroligt ödmjuk inför.
Sen måste jag bli bättre på att inte ta med mig jobbet överallt även om det är svårt eftersom man gärna bär med sig den man tycker om.

Nu hoppas jag att du vet lite mer om varför vi har ett demokraticentrum i kommunen. Hur det kommer att se ut framöver är svårt att sia om eftersom vi ständigt försöker att utveckla och vara lyhörda för de behov som finns.

Hurra för att vi är olika – trist vore det annars

Slut för idag
Lars

Kommentarer

Populära inlägg