Värmlandsleder

Jag jobbar ju som sagt med kommunens vandringsleder, de är idag 23 stycken, från 2 km till 17 km långa. Varje år försöker jag gå dessa minst en gång. Vissa sköts också av föreningar och privatpersoner, så då räcker det att jag går över och ser att inget problem uppstått på leden, mindre åtgärder gör jag själv på plats, större meddelar jag skötselansvarig om. På ”våra egna” leder kan jag ta hjälp från kommunens vaktmästare, som vid grövre vindfällen, eller att bära ut spångvirke m.m. Vissa leder kräver mer jobb och kanske översyn 3-4 gånger per år. 





Värmlandsleder

Sen har vi ju något som kallas Värmlandsleder, det kräver lite mer förklaring:

Värmlandsleder började som en förening, men drivs nu av Visit Värmland. Det är en led som uppfyller vissa kriterier enligt en lista. En Värmlandsled, eller Hiking Värmlandsled, som de kallas nu mer, är en led som har:

  • En årlig skötselplan
  • Skriftliga markägaravtal
  • Markering efter leden med en speciell färgkod, så man inte går vilse
  • Information på flera språk
  • Enhetlig skyltning
  • Extern kontroll var tredje år
  • O.s.v.

Visit Värmland har just avslutat ett projekt som involverat 10 Värmländska kommuner, där målet är att få fram fler bra Värmlandsleder. Sunne valde då att satsa på att knyta ihop ledsystem från Sunne med Arvikas. Just idag har vi besök av Tillväxtsverket, som åker ut för att se att de bidragsberättigade anläggningarna står på plats. Så vi besöker bland annat Fredros och Mangen och i Mangen har vi fått bidrag till spänger, skyltar och takrastbord. 

Hiking Värmlandslederna i Sunne är: Sundsbergsleden, Ängenleden. Gruvrundan, Tiskaretjärnsleden, Peckererundan, Tischasslingan, Ambiastorpsslingan och Del av Bruksleden mot Fredros samt del av Östra Finnleden mot Mangskogs kyrka.

Populära inlägg