tisdag 31 januari 2012

Johanna hittar energi och kraft i Gräsmark

Hej allihopa, mitt namn är Johanna Andersson. Jag är 25 år gammal och kommer ifrån Gräsmark där jag också bor och jobbar.

Jag tog studenten 2005 och fick jobb i Norge direkt efter examen. Där jobbade jag som flygplansstädare i nästan sex år. Jag bodde i kollektiv (som så många andra gör) med många olika och intressanta människor.

Den erfarenheten är något som jag lärt mig oerhört mycket av och något som jag kommer ha med mig under lång tid framöver. Att bo i resväska kan vara charmigt, men till slut beslutade jag mig för att flytta hem.

Gräsmark för mig är hem. Kan kanske tyckas märkligt att en 25-årig tjej vill tillbaka till Gräsmark där utelivet uteblir och vännerna flyttat bort ifrån?! För mig är detta en frizon, en plats att få energi och kraft.

Vänner och uteliv kan man åka till när man längtar efter det extra mycket! Hästar är också en central del i mitt liv. Jag har dyrkat hästar så länge jag kan minnas och de är en självklar del i mitt liv. Idag har jag tre egna och en på lån. Detta var mitt första blogginlägg, en liten introduktion om mig!

Snart: Ny dag, nya möjligheter!

På återseende. / Johanna

fredag 27 januari 2012

En stjärnklar himmel att se upp mot

”Det är stjärnklart i natt….”

Så går vår stjärnvandring mot sitt slut. Som en sammanfattning på vårt lilla blogginlägg så vill vi hälsa er alla hjärtligt välkomna till Värmlands Star Party på Berga hembygdsgård i Lysvik fredagen den 24 februari – söndagen den 26 februari 2012.

Om ni tycker att det kan vara spännande med amatörastronomi så kan man gå in på SAAF.se (Svensk amatörastronomisk förening). Där kan man titta på bilder och läsa om mycket fakta. Där kommer även programpunkterna för årets VSP att publiceras.
Till webbplatsen SAAF.se

Spännande med amatörastronomi
Till dess får vi så som visorna säger, titta upp mot stjärnorna och…
”När en stjärna från himlen faller, får du önska vad du vill….”
eller bara titta på dem och tänka…
”Blinka lilla stjärna där, hur jag undrar var du är….”.
Men en sak är allt sann….
”Man borde inte sova när natten faller på, man borde se på stjärnorna högt uppe i det blå….”.

Vi amatörastronomer skulle ju alltid vilja ha en stjärnklar himmel att se upp mot. Utan ljusföroreningar och tänk vilken underbar galax vi bor på……

”VINTERGATAN”
”Det är stjärnklart i natt, och du ska veta att
Det är en ny dag i morgon igen”

Väl mött på VSP!
Ingela o Gert

onsdag 25 januari 2012

Efter 3 dagar och 2 nätter bland stjärnor och planeter

”Det är stjärnklart i natt….”
Hej igen alla stjärnor och planeter.

Nu har vi kommit till sista dagen på VSP (Värmlands Star Party).

Eftersom söndagens föreläsningar börjar kl 10 och avslutas vid lunchtid så innehåller söndagen inte lika mycket. Men efter 3 dagar och 2 nätter bland stjärnor och planeter så känner man sig ganska mör.
Allt man har lärt och varit med om under VSP tar var och en med sig hem för att ha nytta av i sitt intresse för vår stjärnhimmel.

Man behöver alltså inte vara proffs på astronomi för att delta i Värmlands Star Party utan det räcker med att bara vara nyfiken och intresserad av vår himmel och dess kosmiska värld. Man kan ju även få möjligheten att beskåda den i olika teleskop och även få lite fakta runt det du då ser.

Det är en fin gemenskap och samkväm runt amatörastronomin som ger nya bekantskaper med samma intresse och den spänning som är när flera amatörastronomer står en alldeles mörk, stjärnklar natt och blickar upp mot vår underbara himmel och alla de miljoner stjärnor som vi kan se nu.

Tänk vilken underbar och mäktig stjärnhimmel vi har.

See you soon.
Ingela o Gert

måndag 23 januari 2012

Nordens största privatägda teleskop, självklart stjärnklart i Sunne kommun

Hej igen alla stjärnor!

Nu fortsätter vi på den himmelska färden. Sist vi träffades berättade vi om Nordens blivande största privatägda teleskop som Mats Yderstig i Lysvik strävar att bygga färdigt.

Mats Yderstig bygger observatorie av mastodontmått i Lysvik

Mats fick, SAAFS första amatörastronomiska pris 2010. Detta för sina ideella astronomi-insatser i Lysviksbygden.
Dessa inkluderar inte bara arrangörsskap av Värmlands Star Party utan även detta pågående obeservatoriebygge av mastodontmått och hans astronomiska fotografering.

Det finns även en mycket duktig universitetsstuderande amatörastronom från Västra Ämtervik som heter Mikael Ingemyr. Han har föreläst om sin studie om Exo-planeter på VSP 2010. Han berättade då om sin studie av universums största planet WASP-12b, en sk Exo-planet som enligt hans mätningar är sex och en halv ggr större än Jupiter. En riktigt spännande upptäckt.

Vi hörs vidare om VSP (Värmlands Star Party)
Ingela o Gert

fredag 20 januari 2012

Astronomisk tipspromenad - Det är stjärnklart i natt…

Hej, nu är vi här ännu en gång.
I onsdags började vi berätta om hur programmet kan se ut under ett Star Party.
För att fortsätta där vi slutade efter småtimmarna på fredag natt och lite nattsömn så startar lördagen kl. 10:00 med invigning av årets VSP, Värmlands Star Party.
Därefter följer föreläsningar av olika slag som handlar om amatörastronomi.

Föreläsningar om amatörastronomi
Det kan handla om till exempel olika stjärnbilder, observationer runt enskilda stjärnor, namn och fakta runt de stjärnor som ingår i stjärnbilder. Det kan vara historik och dokumentation av astronomi, radioastronomi, planeter och galaxer. Information om olika förekommande observatorier, mytologin runt stjärnor, teleskopbygge, teknik, astrofotografering, stjärnhimmeln i andra länder, gamla hjälpmedel och material inom ämnet.

SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening har sitt årliga årsmöte under lördagen och det förekommer också en astronomisk tipspromenad under eftermiddagen. Vi har även under ett par år tillbaka gjort ett besök på Fryksdalsobservatoriet hos Mats Ydestig i Lysvik och tittat på hans observatoriebygge, det blir Nordens största privatägda teleskop.

Hörs vidare om Värmlands Star Party.
Ingela o Gert

Värmlands Star Party i Lysvik är ett evenemang för alla som är intresserade av vår stjärnhimmel och äger rum i Berga hembygdsgård i Lysvik den 24-26 februari 2012 och är det 22:a i sitt slag.
Hela programmet hittar du här på SAAF´s webbplats

onsdag 18 januari 2012

Star Party - Det är stjärnklart i natt...

Hej! Nu är vi här igen! Vi tänkte idag berätta lite om vad vi sysslar med under vårat Star Party.
Natthimlen över Berga Hembygdsgård i Lysvik

Fredag eftermiddag checkar man in och pratar med andra medlemmar och gör sig bekant med nya.
Astro Sweden börjar sin försäljning av astronomiska prylar som man kan titta på och köpa under helgens gång.

Entusiastiska amatörastronomer
deltar i Värmlands Star Party
Teleskop monteras upp ute på gårdsplanen, det brukar vara 15 till 20 st.

Inne i hembygdsgården öppnar kafeterian och musikunderhållningen gör sin entré.

Under kvällens gång är de entusiastiska amatörastronomerna ute i, som det brukar vara, 15 till 20 graders kyla och ställer in sina objekt på den underbara stjärnhimlen, till tidiga morgontimmen.

När man börjar frysa kan man gå in i hembygdsgården för att lyssna på musiken och snacka runt en varm kopp kaffe, varm korv eller te och smörgås. Det kan vara skönt att få värma upp sina frusna tår och fingrar. Fredagskvällen kan sluta om vi har tur med en mörk och mycket klar himmel med många tusen små stjärnor som lyser upp den.

Vi återkommer med dag 2 och 3 om Värmlands Star Party. 
Ingela o Gert

Ingela och Gert bloggar vecka 3-4
i Sunnebloggen om Värmlands Star Party

Värmlands Star Party i Lysvik är ett evenemang för alla som är intresserade av vår stjärnhimmel och äger rum i Berga hembygdsgård i Lysvik den 24-26 februari 2012 och är det 22:a i sitt slag.tisdag 17 januari 2012

”Det är stjärnklart i natt….”

Denna sångtext vill nog alla amatörastronomer ska vara sann varje kväll. Nu är det så här att det börjar att dra ihop sig till VSP eller som det heter: Värmlands Star Party i Lysvik.

Detta är ett evenemang för alla som är intresserade av vår stjärnhimmel. Sådana här träffar anordnas även på andra platser i landet så som på Öland, i Mariestad och i Norrland bland annat.
Värmlands Star Party äger rum i Berga hembygdsgård i Lysvik den 24-26 februari 2012 och är det 22:a i sitt slag. Vi börjar fredag kl 15.00 och slutar vid middagstid på söndagen. Det brukar komma ca 80-100 deltagare och flera av dem kommer långväga ifrån för att få känna gemenskapen med andra med samma intresse;
Amatörastronomi

Bilden ovan är M45 eller Plejaderna som den också heter
Vi som gjort detta inlägg är: Ingela Henriksson och Gert Oskarsson som är två amatör-astronomer från Arvika och vi har haft detta intresse sen många år. Ingela är också medlem i SAAF:s styrelse (Sveriges Amatör Astronomiska Förening).

Den lokala förening som vi deltar i nu och ca 5 år tillbaka är Mitt Hem i Kosmos och som tidigare hette VVAF (Västra Värmlands Astronomiska Förening). Sen 3 år tillbaka så har vi även varit arrangörer i den arbetsgrupp som anordnar VSP varje år.

Vi återkommer med Värmlands Star Party.Ingela o Gert

fredag 13 januari 2012

Tack för mig

Jag skriver här mitt sista blogginlägg och skulle bara vilja säga att detta har varit en väldigt spännande och rolig upplevelse. Tack till alla som har ödslat ett par minuter av sina liv till att läsa om mina tankar och erfarenheter. Min idé med bloggandet var att få dig som läsare att tänka till och reflektera över vad som händer i just ditt liv.

Jag skulle gärna ha skrivit flera inlägg, men tiden har varit ett problem. Det finns mycket annat som jag brinner för som jag gärna hade delat med mig av. Men vem vet, jag kanske dyker upp igen i en blogg nära dig.

/D

onsdag 11 januari 2012

Vågar du hoppa?

Fast med närmare eftertanke så tror jag ändå inte att det hade fungerat att stanna kvar för mig. För det första har jag sjukt dålig koll på frukt å grönt, för det andra så är jag den typen av människa som alltid söker en utmaning och behöver utveckling för att känna tillfredsställelse. En ganska jobbig personlighet om jag ska vara ärlig.

Men jag lever efter övertygelsen att man faktiskt kan ha ett inspirerande jobb, som är roligt att gå till och som spelar roll. Jag är inte så naiv att jag tror att jag kommer att hjula ner till min kiropraktorklinik varje måndag morgon, men jag vet att jag kommer att känna att jag har ett inspirerande och utvecklande arbete. Det är absolut inget fel med att jobba på ICA. Poängen är att man nöjer sig med olika saker här i livet.

Det ligger alltså en viss ambivalens i mina tankar om man som ung ska stanna i Sunne eller om man ska ge sig ut i vida världen och pröva sina vingar. Majoriteten av de jag möter känner sig nöjda med vad livet har att erbjuda i Sunne. Men jag har också sett mycket talang gå till spillo och drömmar som inte just blivit mer än en dröm.

Jag möter en del människor som vantrivs på sina jobb, känner att de har en outnyttjad talang och uttrycker ånger för att de inte tog chansen när den fanns. Till de människor skulle jag bara vilja säga att det är inte försent att göra något åt saken. Vare sig det gäller att flytta, börja en utbildning eller lära sig spela gitarr. Skulle de bli skit av allting så kan man ändå vara nöjd, för man vågade i alla fall pröva.

Jag vill att alla ska sitta i sin gungstol på ålderns höst och känna att man har levt och att man chansade lite. Livet handlar om att våga ge sig ut, våga hoppa utan att man vet vad som väntar. Så innan det är för sent, ta chansen och våga hoppa! Kanske redan i morgon?

/ D

måndag 9 januari 2012

"Besatt av Sunne"

I dag vände jag mig till en som står mig nära och frågade om råd om ett ämne till min blogg. Som svar fick jag: ”Du är ju helt besatt av Sunne, skriv om det!?” Jag log för mig själv och tänkte att det speglar nog ändå hur mycket jag pratar om Sunne och hur mycket det betyder för mig.

Igår, söndag, var det dags att åka tillbaka till England efter fyra veckors skön julledighet. Även om jag bor i England sedan fyra år tillbaka så kommer Sunne alltid vara mitt hem. I takt med att jag blir äldre så har jag märkt att mina känslor för Sunne växer sig allt starkare. Det börjar bli allt viktigare för mig att ha familjen och vännerna nära. Kort och gott, jag längtar hem.

I tonåren pratades det mycket om i kompisgänget att det var så viktigt att komma i från Sunne så snabbt som möjligt om man ville bli nåt. Av vissa betraktandes det nästan som ett nederlag att bo kvar i Sunne och att man var en ”looser”.

Personligen känner jag att jag avundas de människor som valde att vara kvar i Sunne. Jag avundas de som känner sig nöjda med det som Sunne har att erbjuda när det gäller jobb, fritid och utbildning. Jag skulle själv ha velat vara en person som hade varit nöjd med det enkla. I bland kan jag tänka att de kanske hade varit enklare om jag hade stannat i Sunne och jobbat som grönsaksansvarig på ICA och få sin lön den 25:e varje månad. Att inte behöva bekymra sig för mer än att ha schyssta clementiner i hyllorna...

/D

onsdag 4 januari 2012

Från hockeyspelare till akademiker

När jag var 17 år gick jag och min tränare i FBK, Bo ”Kulon” Lennartsson, till den dåvarande rektorn på Sundstagymnasiet i Karlstad och berättade i samråd att jag hade valt att satsa på hockeyn helhjärtat och skulle ha svårt att vara kvar som heltidsstudent. Rektorn hade egentligen inga invändningar mot detta beslut och önskade mig ett stort lycka till.

Året efter fick jag ett kontrakt med A-laget i FBK. Kontraktet innebar att jag fick bil och en väl tilltagen månadslön. Jag behövde inte längre tänka på studier eller utbildning. Det vara i alla fall min tankar just då. Ett par säsonger till och jag skulle vara en etablerad elitseriespelare och jag skulle aldrig behöva tänka på pengar igen. Framtiden såg ljus ut för unge, lovande Westin.


I takt med att säsongerna gick, så upptäckte jag en växande känsla i kroppen av att hockey inte längre var så kul som den tidigare hade vart. Hockeyn gick bra för mig, men sakta kändes det som att glädjen i hockeyn försvann. Jag var trött på bussresor, press från sponsorer och tränare vars referenspunkter i livet begränsades till en ishall och spelet ishockey.

Jag saknade tiden då man snörade på sig skridskorna nere på Åmbergs uterink och spelade i timmar enbart för att det var så himla kul. Helt plötsligt handlade hockey om allt annat än just det… En känd tränare skrek till oss efter en förlust: ” hockey handlar F*N inte om att ha kul, det handlar om djup tillfredsställelse”. Jag bestämde mig för att sluta med ishockey.

Så nu stod jag där, helt utan gymnasiekompetens och ville börja plugga? En tidsmaskin hade vart nice så jag kunde åka tillbaka till det där mötet med rektorn på Sundstagymnasiet. Nu fanns det ingen sådan så jag fick gå den långa, hårda vägen i stället. Sex terminer på Komvux, ett språktest och ett högskoleprov senare hade jag den kompetens som krävdes för att komma in på Anglo European College of Chiropractic i England.


Talangen för att lyckas hade jag utan tvivel, men en del kanske tycker att jag helt enkelt inte hade allt som krävdes för att bli en elitpresterande idrottsman? Till viss del kan jag ställa mig enig till det argumentet, för det krävs en speciell skalle för att hantera all press och att kunna högprestera varje dag. Talang är bra att ha, men det krävs så oändligt mycket mera för att lyckas. Framför allt krävs det glädje i det man gör. Det senare hade jag inte.

Jag följde mitt hjärta och går i dag en helt fantastisk utbildning. Jag är jätteglad över åren som hockeyspelare och jag ångrar inte de val jag har gjort, trots att vägen har varit aningen brokig och tidvis ganska tuff.

Så till alla unga talanger där ute, kom ihåg att glädjen till vad ni nu än håller på med, måste vara den stora anledningen till att ni gör det ni gör!

Och kom ihåg, utbildning parallellt med idrott är fullt möjlig.

En som vet.
/D

måndag 2 januari 2012

Daniel Westin presenterar sig

Hej!
Jag heter Daniel Westin, är 30 år gammal och är född och uppvuxen i Sunne. För tillfället bor jag i England, Bournemouth och pluggar mitt fjärde år till kiropraktor på Anglo European College of Chiropractic.

Fram tills ungefär fem år sedan har mitt liv till stor del handlat om ishockey då jag har spelat i Färjestad, Bofors, Nybro och givetvis i moderklubben Sunne.

Jag har spelat TV-pucken två gånger och varit med i pojk- och juniorlandslag. Från det att jag var 18 år gammal var ishockeyspelandet mitt yrke på heltid och jag har haft många fina år med denna härliga sport.

Av olika orsaker så slutade jag med ishockeyn 2006 och bestämde mig för att flytta till England och påbörja min utbildning till kiropraktor.

Många kanske undrar varför man ger upp en karriär som professionell ishockeyspelare för ett liv som fattig student? Men att sluta med ishockeyn och börja plugga på college i UK blev en 180 graders vändning i livet och helt klart mitt livs klokaste beslut.

I detta bloggande kommer jag att dela mina tankar om hur jag ser på Sunne i dag, utbildning och vikten av att ha målsättningar i livet. Jag kommer också att berätta om hur mitt liv ser ut som student i ett annat land, långt bort från Sundsberget och Kolsnäsudden!

/ D