Skogen är som bomull för själen

Redan som barn tillbringade jag mycket tid i skogen.
Jag byggde kojor och högg ved, som min morfar sedan snällt köpte.

När jag var 14 år sålde jag min första virkesleverans. Det var  11 m3 al-massaved som såldes till skogsägarföreningen. När jag var i 18 års-åldern frågade min far Lars mig om jag ville ta över jordbruket där hemma, och efter noga övervägande kände jag att det var för skogen som mitt hjärta slog. 

Jag har också i vuxen ålder fått bekräftat att det valet var det rätta, det är nu jag verkligen förstår vad skogen betyder för mig. Både i mitt arbete och på min fritid.

Dagligen möter jag skogsägare inom familjeskogsbruket som bryr sig om sin skog som om det vore en kär ägodel, precis som någon som äger sin drömbil eller har ett husdjur. Själv äger jag skog som min morfars farfar har köpt och det är klart att det berör känslomässigt och betyder väldigt mycket.

De som ägde denna skog före mig har skött den bra, och detta kommer ju mig och min familj till nytta. Jag kommer ihåg när min mor Ulla och hennes syster Kerstin avverkade ca 5 ha när de köpte fastigheten av min morfar. Samma område gallrade jag för 5 år sen, och om ca 20 år kan det slutavverkas igen. Det är det bästa med vår skog den tar aldrig slut.

Sveriges ekonomi är också beroende av vår skog och därför är det viktigt att vi är rädda om den. Vi på Nykvist Skogs har haft flera besök av olika representanter från politiska partier som sitter i  riksdagen, och när man står i skogen och pratar om skogens betydelse för Sverige och dess folk så är alla väldigt överens. Vid två tillfällen har jag träffat landsbygdsministern Lars Erik Bucht och diskuterat skogens betydelse, kanske framförallt för landsbygden. Jag är rörande överens med sättet han uttalar sig om skogen:
”-När jag ser en timmerbil med lass ser jag äldrevård, skola och svensk välfärd.”

”-När jag ser en timmerbil med lass ser jag
äldrevård, skola och svensk välfärd.”















Jag förstår att inte alla är bekanta med de starka känslor skogen ger. Därför skulle jag vilja skicka med en liten uppmaning. Sätt på er gummistövlarna, fyll på kaffetermosen och gå ut i skogen. 
Känn att du är en liten del i ett stort sammanhang. Känn lugnet, harmonin och den energi som finns i skogen. Det är som bomull för själen.

/Pär

Kommentarer

Populära inlägg