”Världens bästa gran”















En del av mitt arbete består av att förhandla med sågverk och industrier som köper det timmer och den massaved som avverkas av oss. Timret vi avverkar kommer från stora delar av Värmland, men i huvudsak från västra Värmland.

Idag besökte jag ett sågverk som Nykvist Skogs AB gjort affärer med sedan mitten av 80-talet, Eidskog-Stangeskovene AS i Skotterud. Det är alltid roligt och intressant att träffa Martin Bonnerud som är tömmerchef och Per Morten Wangen som är disponent för sågverket. Martin har jag lärt känna väl genom åren, och det är tack vare det som det också är lätt att samarbeta.
 
De är också tydliga med vad som är viktigt för dem när det gäller våra leveranser. Ju bättre jag kan tillgodose deras önskemål och leverera den kvalité som de önskar, ju bättre avtal får jag.

Jag besöker ca femton olika skogsindustrier per år. När jag förhandlade om prisavtal för 10–15 år sedan, var det mer som armbrytning, det var en kamp man mot man, och den starkaste vann bästa uppgörelsen prismässigt.

Idag, när man förhandlar om avtal liknar det mer en förhandling som ger båda parter en bra uppgörelse. Detta ger ett starkare avtal som båda parter känner stort ansvar i att hålla.

Idag kom jag och Martin överens om avtalet för 2019, och om vilka prisnivåer som gäller det kommande året. De uppskattar verkligen vår gran från Gräsmark med låg avsmalning, tunn kvist och tätt mellan årsringarna. Det är extra roligt när vackert timmer uppskattas och värdesätts.

Det finns många sågverk i Europa som uppskattar den höga kvalité grantimmer som kommer från de hyperitrika områdena i Värmland.

Nästa vecka ska jag till södra Sverige och besöka två sågverk, ett i Halland som köper långa längder grantimmer av oss och sågar vindskivor som är mycket efterfrågade.

Det andra sågverket ligger i Småland och de köper ca 2000 m3 grantimmer av oss i månaden, som levereras till dem med tåg. 2000 m3 motsvarar 44 långtradare, och detta fyller 36 tågvagnar.

Sågverken i södra Sverige är inte vana det vackra grantimmer vi har i Värmland och de säger ofta till mig att det är nästan som ett annat slags träslag jämfört med den gran de själva har.  Man blir både glad och stolt över att få arbeta med en så högt uppskattad råvara.

Jag tycker det känns så fantastiskt bra att vi kan avverka gammal granskog av hög kvalité, och att vi kan ta tillvara dessa granar på ett bra och förtjänstfullt sätt, så att deras rätta värde både ekonomiskt och känslomässigt kommer fram.

//Pär Skinnargård

Kommentarer

Populära inlägg