Vårt hållbara skogsbruk

Här ser man tydligt att skogen har olika ålder. De längsta 
träden i bakgrunden är ca 80 år. Träden i förgrunden 
planterades för 20 år sedan och är nyligen röjt. Nästa 
åtgärd kommer ske om 15 år, då detta område ska gallras.


















Vi på Nykvist Skogs AB besöker ett stort antal skogsägare varje år, och dagens skogsägare bryr sig mycket om sin skog, och intresset för den egna skogen är både känslomässigt och ekonomiskt.
Gemensamt för dem alla är att de äger en skog som de antingen övertagit efter sina föräldrar, eller köpt som en ren investering.

Ett av mina första råd till en skogsägare brukar vara att:  ”Förvänta er inte att bli färdig med er skog, den kommer nämligen att förändras hela tiden. Den växer och behöver tas om hand på olika sätt beroende på åldern.”

Eftersom dagens skogsägare ofta bor en bit ifrån sin skogsfastighet så behöver de hjälp med det mesta, och köper därför många skogstjänster och sköter på det sättet om sin skog. Ofta har skogsägaren en skogsbruksplan, vilket betyder att de har en tio års lång plan på hur skogen ska skötas för skogens bästa med tanke på både miljö och ekonomi.

Vårt vanligaste uppdrag är att hjälpa skogsägaren med en helhetslösning, det vill säga att vi hjälper skogsägaren med hela kedjan från slutavverkning till markberedning, plantering till röjning och så småningom också gallring. När vi planerar en slutavverkning så bestäms det redan då hur vi kommer att återplantera efter avverkningen.

All slutavverkning som görs måste först anmälas till Skogsstyrelsen. Skogsvårdslagen måste följas och den reglerar det svenska skogsbruket. Först sex veckor efter anmälan, när vi fått klartecken från Skogsstyrelsen, får vi påbörja avverkningen. 

När vi anmäler en avverkning till Skogsstyrelsen måste vi också redogöra för hur skogsägaren tänker föryngra det avverkade området. Som exempel kan jag berätta att på en slutavverkning som är ett hektar stor avverkas ca 800 träd och där återplanteras ca 2400 stycken träd. Det ska även anges om det finns områden med höga miljö- eller kulturhistoriska värden. I vissa fall görs även samråd med grannar.

Efter en slutavverkning, som då genererat en intäkt, beställs ofta andra skogsvårdsåtgärder som till exempel röjning eller plantering, som då finansieras med hjälp av intäkten från slutavverkningen.

Jag är stolt över hur ansvarsfullt vi bedriver vår verksamhet och jag är också stolt över dagens moderna skogsägare som tar hand om sina skogsfastigheter på ett för framtiden hållbart sätt. Tack vare den medvetenhet som finns idag kommer vår vackra skog och natur leva kvar i många många generationer.

/Pär Skinnargård


Kommentarer

Populära inlägg