Gemensamma uttryck

Igår kväll satt jag på balkongen med min rumskamrat Clara och klockan 20.00 började flera personer i kvarteret applådera, slå i grytor och vissla. En granne slog på Queen-låten “I want to break free” och längre bort, närmare Bryssels stadscentrum, sköt någon upp några enstaka raketer. Runt om i Europa applåderar folk varje kväll för att för att hylla vårdpersonalen som kämpar med coronaviruset.

Det finns många, inklusive min rumskamrat, som helt korrekt tycker att det från ett praktiskt perspektiv finns bättre sätt att ge stöd. Det finns andra, inklusive mig själv, som också helt korrekt tycker att det är skönt att skicka den här kärleksförklaringen och göra något som får många att känna sig delaktiga. På sociala medier kan det här lätt bli en hätsk debatt, i huset får båda idéerna för tillfället samexistera.

Jag har känslan av att Sunnebloggen är en plats där vi ofta hyllar liknande uttryck för gemenskap, framförallt i Sunne då såklart. Att vi är duktiga på gemenskap i Sunne tycker jag inte att det är någon tvekan om och om inte annat så tycker jag att den senaste filmserien Med Hjärtat i Sunne bevisar den saken.

Ämterviks FF är forumet i Sunne där jag själv har upplevt flest uttryck för gemenskap. Vi har gjort filmer inför derbyn, skrivit och sjungit Ämtervikslåtar, tillsammans byggt ut omklädningsrummen och arrangerat högst seriösa ploj-turneringar. Vi har också spelat fotboll där jag har varit delaktig i ett 150-tal uttryck för gemenskap (matcher) på fotbollsplanen. Och trots att ett testosteronstint derby mot Rottneros inte alltid är vackert eller charmigt så tror jag att det även där finns en slags gemenskap, när rökridån har lagt sig.

Under mina fyra år i Hagfors har den här bilden av Sunne, ofta i jämförelse med Hagfors, bekräftats med kommentarer som “Det är fint i Sunne” eller “Det är att bra i Sunne”. Men i Hagfors har jag upplevt exakt samma sak, som till exempel kollegor inom vård och omsorg som anordnar körer på äldreboenden eller Torfolks gård som startar integrationsprojekt.

Listan kan givetvis göras längre men samtidigt är det inte meningen att jag ska lista alla saker som illustrerar en slags gemenskap. Hur som helst i tider där grannar slår i grytor så slår jag gärna några grytslag från mina egna erfarenheter om gemenskap. 
Hälsningar Christoffer Branzén

Skottlands landslag i vår turnering Winter Samba League

Kommentarer

Populära inlägg