Att välja rätt glass












Sannolikt har du i din barndom någon gång hamnat i situationen då du har ett stort val att göra, du måste välja glass. Du står framför glassboxen i affären, du har precis fått en tjuga av en farmor, farbror eller förälder som väntar lite halvt otåligt utanför, med bilen på tomgång.

Tiden är knapp, och medan du hovrar med blicken över Sandwich, Piggelin, Cornetto och Daimstrut så vet du att du måste fatta ett beslut.

Kanske är du en person som alltid vet vad du vill ha, du kanske alltid tar Magnum Mandel eller så kanske blundar du och bara tar något. Det finns också de som oproportionerligt länge funderar på om bilden på förpackningen stämmer med verkligheten, vilka glassar de redan prövat, om isglass eller vaniljglass passar vädret bättre, om det är tillåtet att köpa tre Piggelin eller om vilken glass som är coolare än vad syskonen tänker välja. Personligen har jag tyckt om att fundera.

Vad som är ett bra beslut och hur man kommer fram till det är något som verkligen intresserar mig och lyckligtvis får jag också jobba med det. Politiker i både Hagfors och EU hamnar ofta i situationer då de måste fatta beslut.

Om glass vore ett politiskt beslut, så ska de välja rätt glass till de 11 606 respektive 446 miljoner (Storbritannien exkluderat) människor som de representerar. Det finns mycket att fundera över, många alternativ och konstant föränderliga omständigheter.

På Europakommissionen har jag förmånen att arbeta med de som granskar faktaunderlagen som ger Europas politiker en grund att ta sina beslut på. Det handlar om att ställa rätt frågor:
Hur ser ett bra beslut ut? Hur kan det påverkas av framtida händelser? Hur kan vi se till att alla länder är representerade? Har alla intressenter fått säga sitt och är deras åsikter representerade separerat? Svarar faktaunderlaget på frågorna som vi vill ha svar på?

Från min erfarenhet är det helt enkelt mer sannolikt att ett bättre beslut tas om man får en överblick baserad på fakta och vet vad de som påverkas tycker. Det gäller både för beslut för att få mer närproducerad och ekologisk mat i skolan i Hagfors eller gemensamma regler för banker i hela EU.
Med det sagt är ett bra beslut inte bra för evigt och Coronaviruset är en perfekt illustration av att vi har en lång väg att gå när det gäller att förutse det oförutsedda. Men jag tror inte att vi kommer att få bättre beslut om vi slutar att öppet samla in synpunkter och slutar basera beslut på fakta.

Jag hoppas och tror att vi kommer att fundera mycket framöver på hur vi tar bra beslut för vår framtid.

Jag vill passa på att tacka för att ha fått skriva i Sunnebloggen under de här två veckorna där det till och med blev ett radioinslag, det länkar jag här under. Jag hoppas att ni får en solig helg och att alla mår bra.

Vi hörs!

Christoffer Branzén

Radioinslag med Christoffer Branzén

Kommentarer

Populära inlägg