Lärdomarnas serie

Simon Forslund är målvakt i division 1.








I Sverige räknas Superettan och Allsvenskan på herrsidan som elitfotboll. Där har spelarna bra ersättning för att spela och de allra flesta kan livnära sig på sporten. Därutöver finns ytterligare cirka sex divisioner, där träningsmängden, restiderna, kraven och mycket annat minskar ju längre ner i seriesystemet du spelar. Division 1 är den högsta av dessa serier som inte tillhör elitfotbollen.

Spel i division 1 medför goda ting

Jag spelar just nu min sjätte säsong i division 1, och vet det mesta om vad det innebär att spela i serien som många valt att kalla för "fotbollssveriges mest otacksamma tillvaro". 

Ska jag vara ärlig har jag aldrig sett det på det viset. Att spela i division 1 är visserligen tufft. Vi tränar och spelar match 5-6 gånger i veckan, åker varannan helg till ställen som Karlskrona, Oskarshamn och Landskrona, och har ständigt krav på oss att prestera vårt yttersta - annars kommer våra namn saknas när startelvan presenteras inför nästa match. 

Risken för rejäla skador är alltid överhängande, och ihållande småvärk i kroppen får man vänja sig vid. Vi är samtidigt i behov av att studera eller arbeta för kunna få livet att gå ihop ekonomiskt. Trots dessa mindre charmiga omständigheter, känner jag att division 1 medför goda ting som ingen annan serie i fotbollssverige kan ge. 

Att spela i division 1 ger mer än fotbollsutveckling, det ger personlig utveckling på hög nivå. Om man väljer att leva ett liv utefter de premisser jag nämnt, är troligtvis fotbollen en stor passion - så pass stor att man är beredd att satsa för att utvecklas och klättra högre upp i seriesystemet. För att göra det krävs ambition och seriositet i träningens alla former, och för att kunna vara ambitiös behöver man få övriga livet att gå ihop. Det är en utmaning som ger personlig utveckling om man klarar den. 

Planera och prioritera

En av de nyttigaste lärdomarna fotbollen har givit mig, är vikten av att planera och prioritera min tid. Ju högre ambitionsnivå man har, desto mer planering och skarpare prioriteringar för förberedelser, övning, utförande och återhämtning krävs. 

På så vis är en tillvaro i division 1 väldigt intressant, då de parallella fotbolls- och studie-/arbetskraven oundvikligen kräver noggrann tidsplanering för att få livet att gå ihop - om ambitionsnivån är hög. Det gör att du behöver bli medveten om hur du själv fungerar och vad du behöver i din vardag för att tillvaron ska främja fotbollsutveckling och ett liv i övrigt som går i den riktning du vill. Allt sammantaget bidrar till att du utvecklas som människa. 

Väljer att vara tacksam

Denna säsong har dessutom blivit mer “otacksam” än vanligt eftersom pandemin gjorde att säsongsstarten sköts fram till mitten av juni. För de flesta serierna innebar det att endast hälften så många matcher skulle spelas jämfört med en vanlig säsong. Allsvenskan, Superettan och Division 1 blev dock undantagna. Lagen i dessa serier spelar alla 30 omgångar, vilket gjort att vi sedan juni har ett intensivt och hektiskt spelschema ända tills sista helgen i november. 

Istället för att fokusera på att fotbollslivet är extra intensivt och slitsamt denna höst, så väljer jag att vara tacksam över de lärdomar som prövningar alltid medför. Tack!

/Simon


Kommentarer

Populära inlägg