Svensk idrott - världens bästa

Rubriken är den svenska idrottsrörelsens vision och jag är stolt över att få vara en del av den. Den bygger på fyra värderingar:

* Glädje och gemenskap
* Allas rätt att vara med
* Demokrati och delaktighet
* Rent spel

Fundera ett slag över hur visionen och värdegrunden påverkar din idrottsvardag!

För att bryta ner detta på regional nivå har ett Interreg-projekt skapats som kallas "Världens bästa idrottsregion", där Värmlands Idrottsförbund och idrottskretsarna i Östfold, Akershus och Hedmark samarbetar inom tre centrala områden för att skapa en aktiv idrottsregion. Projektet ska utveckla nya modeller som gör det enklare för idrottsföreningar att erbjuda aktiviteter för inaktiva vuxna, utbildning av nya idrottsledare och etablering av nya eller utveckling av existerande breddidrottsarrangemang.

I den utbildning för unga ledare som genomfördes i Oslo i slutet av april deltog några Sunneungdomar bland de 200 svenska och norska deltagarna.

På tal om Norge hade jag förmånen att få delta på en studieresa, arrangerad av Genius Loci, till Rosenborg, Trondheim i slutet av förra veckan. Syftet med resan var att studera hur offentlighet, näringsliv och föreningar samarbetar runt den aktivitetshall, Airdome, som nyligen byggts på orten. Hallen ägs av fotbollsklubben Rosenborg som ligger i toppen av norska Tippeligan (norska högsta divisionen). Resan var ett led i de tankar och förslag som kommit i projektet att Sunne bör satsa på stora möten som en av platsens talanger. Arenan skulle starkt kunna bidra till tillväxt genom att möjliggöra stora kongresser och mässor och även stärka Sunnes attraktivitet vad gäller idrotts- och fritidsaktiviteter.

Med på bussresan var en brokig samling positiva människor bestående av kommunala politiker och tjänstemän, representanter från hotell- och konferensanläggningar, föreningsrepresentanter, en professionell bidragsfinnare, en professor, en från Sunne Turism och som sagt, jag själv. Resan var lång och krokig men med stort utbyte, deltagarna emellan och efter en lunch ute i det fria nådde vi så småningom slutmålet med snöklädda bergstoppar, Trondheim. Det visade sig att den långa bussresan var mödan värd då vi fick se en fantasisk anläggning presenterad av halleverantörens vd, Per-Thore Falkendal Nilsen. Det är den nya generationens plasttält (minns de gamla "Barracudatälten") med fullstort, godkänt mått för internationella fotbollsmatcher inklusive 24 meters takhöjd! Tänk om vi blev först i Sverige med denna Duol Airdome Aktivitetshall!

Frågan vem som ska bygga, driva och äga anläggningen, kvarstår möjligen även om det finns långtgående idéer. Vilken form är den bästa? Jag tänker då inte minst på regeringens förslag på den nya föreningsskatten med förslag att införa hyresmoms för det ideella föreningslivet och skatt på försäljning och lotterier. Nu tänker visserligen inte regeringen gå vidare med förslaget men hotet är ändå inte undanröjt då EU inte anser att Sverige lever upp till det så kallade sjätte momsdirektivet, som bland annat innebär att ideella föreningar måste betala moms. Det undantag för Sverige som förhandlades fram för 15 år sedan gäller inte längre. Vi ska komma ihåg att det ideella föreningslivet som finns framförallt i Norden, knappt existerar i övriga Europa. Därför är det viktigt att vi alla engagerar oss i opinionsarbetet för att bevara våra fördelar i denna viktiga fråga. Många har gått med i Facebook-gruppen "Rädda min idrott" och tydligt visat att vi vill påverka att förslaget inte blir verklighet.

En annan viktig sak är jämställdhet. Idrotten har faktiskt en egen jämställdhetsplan som enhälligt antogs av Riksidrottsförbundet år 1989. Jämställdhet innebär att kvinnor och män har lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom alla väsentliga områden i livet.

Begreppet Jämställd idrott står för att flickor och pojkar, kvinnor och män inom idrottsrörelsen ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter och ska dela på inflytande och ansvar. Något som styrelser och övriga ansvariga bör tänka på vid fördelning av ekonomiska resurser, träningstider etcetera, i den egna föreningen.

Som avslutning på mina två veckor som Sunnebloggare vill jag tacka för mig och nämna några årtal som kuriosa i jämställdhetsdebatten:

1903 Riksidrottsförbundet bildas
1925 Sveriges kvinnliga idrottsförbund bildas
1928 Kvinnlig friidrott med för första gången på OS-programmet
1945 RF är tvunget att acceptera och ansluta kvinnor inom idrotten
1969 Öxabäck IF tog som första förening upp damfotboll som aktivitet
1981 Kvinnor tillåts åka Vasaloppet
1984 Kvinnor tillåts för första gången springa maraton i OS
1998 Damhockey är med för första gången i OS i Nagano
2005 Karin Mattsson väljs som första kvinna till ordförande i Riksidrottsförbundet

1973 Kommentar från en sportkommentator:
"Till och med fotboll kan man acceptera även om de flesta i damfotbollen ännu så länge springer förskräckligt fult. Hammarby har dock ett svängigt, charmigt och sexigt lag".


Ha en skön sommar!

Leif Hagelin
SISU Idrottsutbildarna i Sunne

Kommentarer

Populära inlägg