Solstormar


Onsdag 27 november
Solstormar gör inte att vi får vackrare och varmare väder utan det är solen som stormar och skickar iväg laddade partiklar som kan, om de riktas mot oss, orsaka störningar i elnätet, telenätet, signalsystem för tågtrafik och till och med orsaka korrosion i rörledningar.

Ganska lätt att börja fundera på om det påverkar oss när det stundom sker geomagnetiska stormar här på vår planet. Exempelvis, varje gång jag tar av mig mössan under denna årstid så ser det ut som en kraftig elektrisk orkan har dragit fram, "Du har så frissit hår", som frissan säger till mig och jag har lärt mig att hon inte menar att jag har en fin frisyr.

Så åter tillbaka till störningarna, en liten stund till, iallafall de elektriska, och försöka undvika bli störd av något annat. Fokus. Om solstormarna kan påverka tågsignalerna så funderar jag på vilket scenario som kan vara vanligast; bommar nere och rött ljus, men inget tåg eller bommarna uppe och vanligt vitt sken och det kommer ett tåg...

Måntro påverkar solstormarna vädret. Vi har ju för tillfället omslagsväder (har lärt mig att det inte är första sidan på SMHIs branschtidning). I kväll är det plus 7 grader och jag antar att det är paus i snötillverkningen vid Ski Sunne. Tråkigt.

Nu är det faktiskt så att de flesta solstormarna som drabbar jorden påverkar oss nämnvärt lite. Fast vid omfattande störningar eller avbrott i elnätet drabbar det tätorten hårdast och vi måste räkna med att klara oss själva i minst 72 timmar vid exempelvis ett längre elavbrott. Vi får hoppas att - om det inträffar - inte är midvinter och minus 25 grader kallt.

Jag som tidigare trodde att alla goda ting är tre har ramlat över en klassiker i överlevnadssituationer (något justerad av mig):

VI KLARAR OSS:

·         3 hundradelssekunder utan Facebook

·         3 tiondelssekunder utan internetuppkoppling

·         3 sekunder utan hopp och vilja

·         3 minuter utan luft

·         3 dagar utan vatten

·         3 veckor utan mat

/Katarina

Kommentarer

Populära inlägg