Jakten på det rätta tyget

Den vanligaste frågan jag får är utan tvekan, "vart får du alla vackra tyger ifrån".
Tyger till Misantropen

Och det ska konstateras att inte är det lätt.

Nu är det ju så att vackert inte är ett lätt begrepp att definiera.
Vackert för den ena är fult för den andra och det som är vackert i Gösta Berlings Saga är inte samma vackert som i Misantropen eller Kalevala.

Lyckligtvis finns Klässbols linneväveri som väver förstklassigt linne som passat till flera av föreställningarna i Berättarladan.

Nils Holgersson-tvätt
Självaste Kejsarn av Portugallien hade byxor och väst av Nobelduken! Och vad kan passa bättre än Klässbols schackrutan till döden i Gösta Berlings Saga.
Grundkostymeringen till hela ensemblen i Nils Holgersson var sydd av Klässbolslinne som vi själva färgat i grått.

Men tygaffärer är det annars väldigt ont om i Värmland.
Så vad gör man? Jo, man går i tygaffärer vart än man kommer både på jobbresor, privatresor och på semester. Arvika, Kil, Karlstad, Stockholm, Göteborg, Oslo, London, Paris och New Dehli.

Gösta Berlings Saga
Till Gösta Berlings Saga krävdes många meter enfärgad ull till kavaljerernas långrockar och många meter thaisiden till herrgårdsfröknarnas klänningar, kombinerat med en uppsjö av rutigt och randigt möbeltyg och blommig bomullskattun till liven.
Undrar hur många tygaffärer jag besökte för att finna alla dom variationerna. Dessutom metervis av matchande band och hundratals knappar.

En kulturgeograf från Karlstads universitet tyckte att det skulle vara intressant att studera tygernas väg från tillverkning via transporter över klotet till butikerna och fram till kostymateljén i Sunne. Den studien hade jag gärna velat läsa.

Blommiga skjortor till modiga män
Till min kollektion Blommiga skjortor för modiga män letar jag tygerna på webben. Jag visste att det skulle finnas många vackra blomtyger, men jag trodde aldrig att det skulle finnas så många modiga män. Skjortorna kräver vackra knappar som pricken över i. Röda knappar har visat sig vara en bristvara. Jag har länsat Värmland på röda skjortknappar. Som tur var fann jag det jag sökte i Skellefteå när jag var där i samband med Länsteatrarnas höstmöte. 

Måste förresten sluta nu. Dags att sy färdigt några skjortor som ska vara färdiga innan jul.
/Inger Stinnerbom

Kommentarer

Populära inlägg