Åsa Wikberg, en flowjunkie


Vad är det egentligen som driver en att hitta på nya saker eller kasta sig huvudstupa in i nya projekt. Att satsa allt man äger och har för att man tror på en idé.
Ja den frågan har jag fått många gånger men aldrig riktigt haft någon bra svar på. Tills nu.
Jag har insett att jag förmodligen är en Flow-junkie!

Flow - det där tillståndet man befinner sig i när vi presterar vårt bästa och kan utföra svåra och krävande uppgifter lätt och smidigt. Då man känner sig på topp och allting runtomkring bara lägger sig i en flodfåra och flödar med. Det kan vara problematiskt och jobbigt men lösningen kommer som på beställning och det verkar som att hela universum har enats om att man ska få glida fram på en räkmacka ett tag!

Har du också upplevt det här?
Då kanske du även undrat över HUR man kommer i i flow, finns det någon magisk formel eller är det bara någon som inträffar slumpvis någon gång då och då? Har det att göra med hur min egen sinnesstämning är, vad jag tänker på eller vad jag arbetar med. Har min familj, umgängeskrets och arbetskamrater något finger med i spelet? Kan jag komma i flow fast jag arbetar med tråkiga slentrianuppgifter eller tycker hela tillvaron känns motig?

Varför är det så att vissa människor älskar sitt arbete, har en fantastisk med sin familj och njuter av stunder i ensamhet medan andra hatar sitt jobb, är uttråkade hemma och fruktar att vara ensam? Är det så att Flow bara kommer till en eller är det vi själva som framkallar det?

Det finns faktiskt de som påstår att man kan "framkalla" flow på olika sätt, till exempel:

Att man har en arbetsuppgift som kräver att man brukar hela sin kompetens för att utföra den. När vår fulla potential inte nyttjas blir vår prestation lidande och vi kommer inte i någon flow.

Ett annat sätt att komma i flow är att arbeta med något som vi älskar. När vi arbetar med något som vi älskar så ger arbetet ett syfte och en mening. Vi är engagerade och kan lätt komma i en känsla av flow.

Men även de mest intressant arbeten blir så småningom till vardag och för min del har det blivit lite mer äventyr i form av företag de senaste åren.
I Stöpafors har vi westerntidningen Lucky Riders redaktion och där finns även Prentjänst, ett litet tjänsteföretag som har hand om prenumerationshantering åt andra förlag. Vi har förstås även Diner 45 som fick en explosionsartad utveckling redan första året 2014. Sedan var vi en westernbutik och tillhörande webshop. Jag ska berätta mer om det i veckan.

Om det inte vore för den där känslan man får när man ger sig i kast med någonting nytt och lyckas göra något vettigt av det så kanske det inte skulle bli så många olika verksamheter. Men om man ska tas seriöst så kanske man får fortsätta att säga att man tycker om utmaningar och att utveckla nya kunskaper, det låter lite bättre än Flow-junkie!/Åsa Wikberg

Åsa Wikberg med sin trotjänare Sugar

Kommentarer

Populära inlägg