onsdag 3 juni 2015

Fotbolls- och föreningsskola för nyanlända

Sunnealliansen, ett mixat fotbollslag uppstår och blir till ett integrationsprojekt mellan IFK Sunne och Sunne kommun, enheten för ensamkommande barn.

Sommarprojektet "Integration och fotboll" börjar ta form. Det är riktigt intressant att planera detta tillsammans med Peter min kompanjon och Felix Ekegren, som ansvarar för kommunens mottagning av ensamkommande flyktingbarn.

I sommar ska vi starta en ”fotbolls/föreningsskola för nyanlända” födda -96 - -99 som även är öppen för alla andra i den åldern, som vill pröva på fotboll, både tjejer och killar. Vi kommer att köra fyra träffar på våren och sex gånger i höst.

Inför varje träning ska vi ha en teoristund med olika teman varje gång, för att lära de som kommer från andra länder hur det här med fotboll och svenska föreningar fungerar i Sverige. Så här i planeringsstadiet har vi diskuterat följande innehåll för teoristunderna:
fotboll i Sunne, ungdom från IFK Sunne berättar, föreningsliv, landslagsvecka (se nästa stycke), gå på match, att vara domare, idrottens värdegrund, andra idrotter i Sunne, hälsa och några ämnen till som vi inte har bestämt ännu.
Det blir en härlig utmaning som vi har framför oss i sommar och spännande när vi ska sammanfatta och utvärdera det hela i höst.

Träningsbilder från möte med A-lagetLandslagsveckan den 2-9 augusti
Temat om landslagsvecka handlar om den landslagsturnering som sker den 2-9 augusti i Värmland för åldersgruppen pojkar 16 år. Då kommer deltagare från åtta länder som alla ska bo i Sunne. Vi har en match på onsdagen den 5 augusti och finalen den 9 augusti på Kolsviks fotbollsplan i Sunne. Då hoppas jag att ni kommer till Kolsvik och ser på fotboll.

Lagbild Sunnealliansen
Nu börjar arbetet med att få ihop folk till detta, som kan hjälpa till att ta hand om dem som kommer och vill spela fotboll. Jag (Kenneth) och Peter började med att besöka IFK Sunnes A-lag på deras träning och berättade för dem om projektet och samarbetet med Sunne kommun.

Vi fick bra respons och några som ville ställa upp och hjälpa till på kommande träningar anmälde sig omgående. Nästa steg blir att hitta domare som vill prata om hur det är att vara domare, prata med Sisu (idrottens studieförbund), väva in Lena på Gylleby asylhem, ta kontakt med andra föreningar i kommunen och så vidare.
/Kenneth Holm 

Inga kommentarer: