Ett år i USA

Ett år går så fort. Foto från graduation på high school.
Veckorna på high school i La Jolla, USA gick fort och den stora högtiden ”Thanks giving” spenderade jag med kompis Kari och hennes familj uppe i Mammoth Moutain – så härligt att få åka skidor i några dagar.

Svenskt luciatåg, fotat på stranden
Veckorna rullade på och naturligtvis firade vi Lucia.
Alla svenska utbytesstudenter hade en Lucia föreställning på ett av universiteten i San Diego. Kari och jag bakade lussekatter och pepparkakor till vårt eget lilla Luciatåg i La Jolla, för våra värdfamiljer och på skolan.
Helt plötsligt var det jul.
Det var en härlig känsla att få uppleva jul i solen och ta ett dopp i Pacific Ocean på julafton, jag bodde ju direkt på stranden. Min värdfamilj hade svenska anor så här firade vi julafton med massa svensk mat.

Ann-Cin på sin 19-årsdag
med mamman i värdfamiljen.
Den här vintern 73-74, då var det stor oljekris i världen.
Fick brev från kompisar som klagade över 12 grader varmt i sovrummet, bilar körde inte på vissa dagar etcetera. Då var det skönt att vara i soliga Kalifornien och ha det varmt.

Vi utbytesstudent gjorde en hel del utflykter till bland annat indian reservat, universitet UCLA och Mexico.
Shiva från Peru och jag ordnade så vi kunde åka upp till San Fransisco under påsken, fick bo hos studenter på Berkely university och gjorde många turer in till San Fransisco.

The Prom, graduation festen
Året fick ett slut och i juni hade vi Graduation och avslutnings fest ”The Prom”.
För att gå på festen måste man ha en date så jag blev bjuden av en kille som hette Tom. Det var middag och dans på ett flott hotell och kvällen/natten avslutades med fest ombord på en båt som kryssade runt i San Diego Bay.
Ett år går så fort men oj vad mycket man fick uppleva när man ser tillbaka. Nu var det en massa farväl och tårar.

Pappa tyckte att jag skulle besöka släktingar då jag ändå var i USA. Han skickade mig en biljett för Greyhound bussar så jag kunde resa från västkusten till östkusten under en månad. Det var bara att hoppa på och dra iväg.

Första etappen var på 36 timmar, Los Angeles till Denver. Satt på bussen hela tiden förutom några korta stopp i små städer ute på landet. I Denver hade vi släktingar som jag aldrig hade träffat men de tog emot och jag hade jätte trevligt med besök upp i Rocky Mountains. Efter några dagar var det dags att sätta sig på bussen igen. Nu, 38 timmar, Denver till Minneapolis. Igen blev jag mött av släktingar jag aldrig träffat, blev körd runt i svenskbygderna och fick hälsa på släktingar till farmor och farfar. Här pratades det engelska med svensk accent.

Efter Minnesota var det inga flera släktingar att hälsa på. Jag skulle ju flyga hem från New York och på vägen dit gjorde jag en tur till Niagara Fallen. Hade sett pappas super-8 filmer från USA 1960 och hade blivit väldigt fascinerad av detta vattenfall.


Efter Niagara Fallen kom så slutdestinationen New York.
Här skulle jag vara ensam några dagar och bo på hotell. På hotellet sprang jag på en svensk tjej som jag hade träffat en gång förut, i San Diego. Nu hade jag ju en kompis och det var några dagar kvar till hemresan. Vi vandrade Manhattan på kors och tvärs – upp i Empire State building – ut till Frihetsgudinnan – museum -barer – shopping.

Det blev en bra avslutning, på ett år som utbytesstudent i USA!
Hälsningar Ann-Cin

Kommentarer

Populära inlägg