Det blev som en självklarhet att sjunga för folk

Sången har alltid betytt och betyder mycket för mig.

Det började i unga år med att jag fick sjunga solo. Söndagsskolan med Karin Hjalmarsson vid pianot, fester, kyrkan och andra sammanhang.

Det blev som en självklarhet att sjunga för folk.

En gång fick jag ett tips när jag skulle sjunga på Julottan i Östra Ämterviks kyrka som 12-åring av grannen syster Margit: Tänk när du står uppe på läktaren inför fullsatt kyrka och skall sjunga är det kålhuvuden du ser. Ett bra tips om man blir nervös.

Om inte min mamma och pappa (Eivor och Vilbert) ställt upp med skjuts till Sunne 2 gånger i veckan under 3 års tid, stöttat med mera så hade jag inte varit där jag är idag. Tack för att ni fanns där för mig. 

Genom musiken har jag fått träffa många spännande personligheter, alla konserter och resor som det blivit. Listan kan göras lång.

Resor till USA, runt om i Europa, Norden och ända ner i Afrika, närmare bestämt Uganda hade inte varit möjligt om inte musiken blivit mitt redskap. 

Ett roligt minne var när vi besökte svenskbygderna i USA med Örebro Kammarkör. Jag var solist så mitt namn omnämndes. Efteråt kom en man fram till mig.

Han sträckte fram ett visitkort, tro det eller ej så hette han Backlund. Kanske var vi släkt, det förtäljer inte historien eftersom visitkortet försvann och frågetecknen finns kvar än idag. Det jag vet är att vi har släkt i Amerika.

Efter alla studier till sångpedagog och senare även körpedagog (Musikhögskolan Örebro) så har jag alltid kommit tillbaka till min hembygd Sunne (Östra Ämtervik) för att sjunga och leda kör, och gör det fortfarande som jag ser är en stor förmån för mig.

En stor del av mitt körarbete har varit Sånger för Livet, där det blivit ett 80-tal konserter runt om i vårt land under 10 års tid. Händelser kring Sånger för Livet med artister som Janne Schaffer, Uno Svenningsson, Sonja Aldèn med flera kommer i nästa blogg...

/Mats Backlund

Musiken betyder mycket för Mats.




Kommentarer

Populära inlägg