Grobo köksträdgård

Grobovy från sommaren 2021


På Grobo ser vi allting som resurser tills motsatsen är bevisad. Det gäller förstås även i odlingen. Grenar, pinnar, löv, vass, gräs och ogräs – allt är guld värt när det ska skapas bördig matjord. Att skapa förutsättningar för liv genom att odla matjorden är något av det mest meningsfulla jag kan tänka mig och gensvaret kommer överraskande snabbt. På bara ett par år har den magra sandjorden börjat mörkna av mull, daggmaskarna ökat i antal och fågellivet blivit livligare.

Här odlar vi grönsaker, frukt, bär, nötter och örter med målsättningen att det ska räcka till familjen och gärna lite till. Vi är inte där än, åtminstone inte med den rika variation vi önskar, men odlingarna breder ut sig och tar form lite mer för varje år. Vi tillämpar ett odlingssätt som härmar naturen: täcker marken med organiskt material, gräver så lite som möjligt och låter mikrolivet göra jobbet i jorden. Det blir nämligen så bra då. 

Skörden blir förbluffande rik redan, men det kommer att ta tid innan matjorden är riktigt djup och bördig. Då blir systemet mer stabilt och behöver inte lika mycket insatser från odlaren. En frisk jord bygger sig själv, organiserar sig med hjälp av det myllrande mikrolivet och hittar samarbetsformer som hjälper till att hämta näring på djupet. Trädgårdsmästarens roll blir då alltmer den gode ledarens: att iaktta, skapa sig överblick och först därefter sätta in åtgärder där och när de behövs. Det borde vara målet för allt jordbrukande och för alla organisationer i övrigt. 

För organismen människan är tarmfloran motsvarigheten, en frisk och artrik bakterieflora hjälper kroppen att ta upp näring och håller oss friska. För att skapa en sund tarmkultur behöver vi mata den med trettio olika slags grödor i veckan, det kan vara bra att ha i åtanke.

Det behövs ingen raketforskning för att skapa ett friskt liv på planeten jorden, det räcker med grundkunskaper i ekologi. Att visa vad vi själva kan göra för att skapa ett så livsfrämjande avtryck som möjligt är Grobos grundberättelse. Där hämtar alla verksamhetsgrenar sin näring och kalibrerar sitt existensberättigande. 

I våras blev det slumrande trädgårdsmästeriet en plantskola och vi höll öppet varje helg i maj. Förutom grönsaksplantor, kryddörter och blommor dukade vi upp med trädgårdslitteratur och fika. Ett första steg på vägen till att låta Grobo bli en plats för lärande, inspiration och meningsskapande utbyten människor emellan. 

/Annelie


Kommentarer

Populära inlägg