Holmby Återvinningscentral presenterar sig – och Holmbys historia!

Den här veckan presenterar sig Lars som arbetar på Holmby Återvinningscentral. Lars har även skickat med en berättelse om Holmbys historia, som sträcker sig ända bak till 50-talet, vi lägger in den intressanta berättelsen längre ned i det här inlägget.



Måndag, vad händer på Holmby en sån dag. Ja lite diverse. Råums Maskin kör iväg med tre stycken container med lastade med Hushållsavfall till Karlskoga Energi på förbränning.

Efter lördagen så finns det alltid färgavfall och kemikalier att sortera, som folk har lämnat in. Den första snön börjar komma ner och ligger faktiskt kvar på backen. Det är dags att sätta på vinterdäcken på våra två bilar. Vid den här tiden på året så är det alltid lugnare med besökare. Inte som i sommarrushen. I alla fall de privata. Firmor kommer ju alltid. Många byggnadsfirmor är i farten med många husrenoveringar runt om i Kommunen. Ja, en och annan kommer fortfarande med löv. Kommunens traktorer kör ris. Företaget TÅSAB kommer med avfall från Torsby ÅVC.

/Lars och Holmby ÅVC

Holmby ÅVC och avfallsanläggning – från 50-talet till idag

Sunne Kommun köpte i mitten av 50-talet in fastigheten Holmby 2:1 och där anlades en Soptipp. Tidigare hade man haft denna verksamhet på Prärien i Åmberg och Järnvägsparken. Kommunala soptippar hade även funnits på området Sundsvik och på Brobyäng. 

Bebyggelsen ökade väl runt dessa områden samtidigt som avfallsmängden troligtvis ökade, med tanke på detta så ville man väl ha ett område utan för tätorten. Lysvik och Gräsmark  hade sina egna soptippar.

De första åren drevs soptippen på Holmby i Kommunal regi men från början av 70-talet så drevs den på entreprenad av Fryksdalens Destruktions AB som även hade uppdraget att samla in hushållsavfall i Sunne Kommun. 1995 så byggdes denna anläggning om till en återvinningscentral med inriktning på återvinning och återbruk. Det installerades även en fordonsvåg på Holmby efter krav från Naturvårdsverket. Deponin finns kvar ännu i dag men betydligt mindre mängder deponeras. 

I början av 2000-talet så kom ju ett förbud mot att deponera sådant som ger utfällningar som t.ex. gas eller lakvatten. Detta avfall finns ju redan i deponin och  måste tas om hand. 1994 så byggdes en gasanläggning på Holmby som tar vara på den gas som bildas i deponin. Gasen består mestadels av Metangas som är brännbar men även Svavelväte och Koldioxid. Gasen skickades i en ledning ner till Brandstationen och eldades i en panna där och värmen gick ut på fjärrvärmenätet. I dag så eldas gasen på Holmby och man tar reda på värmen till sina egna fastigheter plus att man förser grannen Häggmarks Byggmodul med värme. En ny lakvattenanläggning byggdes 2002.

1997 så tog Sunne Kommun åter över driften på Holmby. I dag jobbar 5 personer på Holmby och dessa är: Annette Mattsson, Nina Fredriksson, Henrik Andersson, Mikael Kylbrant och Lars Larsson. Mikael Danielsson rycker in när någon är sjuk eller ledig.
Personalen har hand om mottagning och lastning av olika avfall så som: trädgårdsavfall, hushållsavfall, matavfall, träavfall, plastavfall, pappersavfall, deponiavfall, textilavfall, ja, listan är lång. De flesta av dessa lastas i containerflak med hjullastare eller grävmaskin, och skickas till olika mottagare för upparbetning eller återvinning. Allt avfall vägs in på fordonsvågen och uppgifterna sparas i ett statistikprogram. När avfallet skickas iväg till någon mottagare så vägs det ut, på sätt hålls det reda på så att man inte överskrider mängden avfall som anläggningen har tillstånd för att ta emot och mellanlagra. 
Privatfolk som besöker Holmby behöver handledning hur man sorterar då det fortfarande finns en utbredd uppfattning om att allt avfall hamnar på samma plats i samma hög så det är ingen idé att sortera. ”Allt brinner vid rätt temperatur”, det har man ju hört många gånger. 
Även företagare behöver hjälp med sorteringen. Oftast så dyker de bara upp och har diverse avfall med sig som de vill bli av med, men bland så ringer de och kollar om det är okay att komma med ”det eller det” och vad det kostar men ofta så får man hjälpa till med sorteringen.Myndigheterna ställer ju alltid större krav på företag då det gäller avfallshantering. Tyvärr så blir det oftast vi på Holmby som får hjälpa dem till rätta med detta.  Företagen har ju skyldighet att ta reda på alla regler själva och det kanske inte är så lätt alla gånger. Ibland så smiter vissa företag emellan som man aldrig får kontakt med. Vissa avfall som t.ex. farligt avfall kräver ju att företag har ett transsportdokument med sig då detta avfall ska anmälas till Naturvårdsverket, vilken som är Avfallslämnare, Transportör och Mottagare, avfallsslag vikt och EWCkod (avfallskod).

Kommentarer

Populära inlägg