Mellis javisst!!


Hej på er,
Nu känns det nästan som jag har skolkat en dag.. busigt.. ;o) Nej, sanningen är att jag har haft fullt upp, träffat familjen, åkt på släktkalas å träffat mostrar och morbröder, kusiner och kusinbarn och ätit god mat. Har med andra ord inte blivit så mycket träning, två promenader närmare bestämt. Får ta tag i detta under veckan. ;o)

Tänkte skriva lite snabbt om mellanmål. 
Varför är det bra att äta mellanmål??

Många av oss äter enbart frukost, lunch och middag/kvällsmål. Detta innebär ofta att vi äter med ca 5-9 timmars mellanrum. Vad som händer då är att blodsockret först stiger när vi äter. När vi sen går flera timmar, utan att fylla på ny energi, sjunker blodsockret långt långt ner. Vi kan känna oss matta, trötta, ofokuserade, lättirriterade, stingsliga mm. Efter nästa måltid känner vi oss pigga igen, för att efter några timmar sen komma tillbaka till samma trötta stadie. Ungefär som en bil med "kängrubensin" (att bilen går väldigt hoppigt och ryckigt).

Om vi istället stoppar i oss ett mellanmål efter ca 3-4 timmar från föregående måltid får vi en jämnare blodsockerkurva och vi känner oss piggare under en längre period.

Mellanmålet behöver absolut inte vara avancerat utan det kan för vissa räcka med en frukt eller en smörgås och lite nötter. Det beror helt och hållet på hur dagen ser ut, vad vi har för tillgång till mellanmål, hur aktiva vi är som personer mm.

Att äta mellanmål är även främjande för förbränningen. Kroppen får hela tiden ny energi och kan då hålla igång alla processer i kroppen. Om vi däremot äter för sällan kan kroppen gå ner i sparlåga och hålla i all energi den får i sig, för "ifall detta är sista måltiden på länge". En funktion från långt tillbaka när tillgången på mat var betydligt sämre.

 Bra och goda mellanmål som jag tycker om kan t ex vara :
  • En grov smörgås med lite kaviar, ett skivat ägg och lite dill
  • Ca 1 dl lättkesella, 0,5 dl vaniljkesella och färska bär, ta det som du är sugen på eller som finns hemma
  • Naturell yoghurt, lite färska bär och lite kanel och kanske ett hårt bröd med kalkon till det
Det är egentligen bara att använda fantasin och försöka få med alla näringsämnen (protein, fett och kolhydrater) i mellanmålet och självklart att det inte är i storlek som en hel måltid.

Ha nu en skön dag!!
Kaisa

Kommentarer

Populära inlägg