Vetenskap är värt att syssla med

Sedan barnsben hemma i Västra Ämtervik har jag varit nyfiken på hur naturen fungerar. Genom mänsklighetens historia har många försökt att förklara naturen på olika sätt, med väldigt varierande grad av framgång. Den metod som visat sig vara överlägset mest framgångsrik, den som bringat oss allt från internet och GPS-satelliter till penicillin och vaccin, är den vetenskapliga metoden.

Det som skiljer den vetenskapliga metoden från andra metoder att nå kunskap om världen är att den sätter experiment och belägg i centrum tillsammans med ett kritiskt förhållningssätt. Man slutar aldrig att ompröva sina idéer i ljuset av nya data och man förkastar sina idéer direkt de visar sig vara felaktiga.

Nedan finns en länk till en artikel på SVT Vetenskap som beskriver en nyupptäckt metod för att ge döva hörseln åter och en artikel om ett nytt implantat som kan ge blinda synen åter. Sådana saker ansågs tidigare endast kunna ske genom övernaturliga mirakel.
Till artikeln om hörseln åter
Till artikeln om synen åter
Men genom vetenskaplig forskning är sådana mirakel numera vardagsmat. Verkligheten överträffar nu de gamla myter folk länge trott på och dagens forskare gör dagligen medicinska genombrott som får beskrivningarna av gamla fantasifulla mirakel att blekna i jämförelse.

Verkligheten är coolare helt enkelt. Och att forska fram ny kunskap om den är det roligaste jag vet!

/M

Kommentarer

Populära inlägg