Kulturskolan är så viktig för ett fungerande samhälle

Nu i måndags och i Onsdags så hade jag och min

gode vän ifrån tiden i Vadstena som är en fantastiska pianist vid namn Erik Lissel konserter här i Sunne kyrka och i Karlstad Domkyrka.

Det är dessa sommarkonserter som jag tycker att allt slit under läsåret är till för, att få stå längst fram i kyrkan och sjunga de romanser och lieder som har gått rakt in i hjärtat på mig första gången jag hörde dem, och förhoppningsvis finner de in i några hjärtan på de som pallrat sig dit för att lyssna på oss.

Det som gjorde absolut störst intryck på mig i år var de besökare som var där. Många kom och många var så pass glada att de kom fram och tackade efteråt, vilket är otroligt roligt, men det fanns några som stack ut ur mängden för mig. Det var de lärare jag på ett eller annat sätt haft på kulturskolan här i Sunne, både de jag haft lektioner med och de som jag haft äran att musicera tillsammans med.

Var gång jag träffar dem så känner jag hur alla dessa fantastiska minnen bubblar upp i mig igen. Det var nämligen Kulturskolan som i första hand fick mig att hålla mig ovan ytan under högstadiet och inte gå in i mig själv och förlora begreppet om vem jag är.

Det var även Kulturskolan med all deras positiva uppmuntran till sina elever som fick mig att söka vidare till musiklinjer och på så sätt fick mig att nu fem år senare stå där framme i kyrkorna och göra det de lärde mig att älska... fem år!?… jisses vad tiden går fort när man har roligt.

Jag blev lite nyfiken när jag satt och skrev här, så jag skickade ut en liten fråga på det forum där alla elever på Operahögskolan i Stockholm är medlemmar, frågan var enkel;

Har ni gått på Kulturskolan och vad har den betytt för dig?

Och svaren var slående överens ifrån näst intill alla på hela högskolan! Ja de har gått på musikskolan, och det är tack vare den som de är verksamma musiker nu.

Detta sträcker ju sig givetvis över alla kulturområden, även om jag tyvärr inte har så god insikt på de andra fronterna, den korta jazz- och streetdance karriären på en termin gav mig inte riktigt så mycket kännedom på det området som man i efterhand kunde ha hoppats…

Som sammanfattning alltså: Kulturskolan är så fruktansvärt viktigt för ett fungerande samhälle. Både för att utvecklas som individer och för att minska de kulturella klyftorna.

Så om ni vill gå på kulturskolan så för Guds skull gör det! Ni kommer aldrig ångra att ni testade på det ni vill testa. Och låt barnen vara kreativa och låt även dem testa på det de vill, Jag försökte mig på både fiol, piano och dans innan jag fastnade med sång. Och kreativitet gynnar oss alla på alla tänkbara sätt.

Sköt om er, och till nästa gång vi hörs och ses så var så kreativa ni bara kan vettja!

/Hannes

Kommentarer

Vi har fortfarande tekniska problem med bloggverktyget så texten blir konstigt inlagd och vi kan inte styra hur det blir. Ber om överseende med detta. Vi hoppas att det snart löser sig.

Populära inlägg