Fotboll förenar, Sunnealliansen ett mixat fotbollslag

I planeringen för säsongens matchspel för IFK Sunne visar det sig att vi inte har nog många ungdomar för ett eget juniorlag. Det beror på att många som är födda -96 - -99 har valt att börja träna med olika seniorlag istället.

Den här ”upptäckten” skulle vi naturligtvis ha gjort redan i höstas, så det blev viktigt att vi nu gav klara besked till ungdomarna att vi skulle ha ett juniorlag i IFK Sunnes regi och det blev bråttom att skaffa fram tränare och tider för att få ihop alltsammans.

Spelarinventering
Vi skickade ut en fråga på Facebook och det visade sig att det fanns mellan 30-40 ungdomar som ville spela fotboll med oss i Sunne. 

Sen kom nästa nöt att knäcka nämligen vem som skulle träna och vara lagledare för detta lag med så många olika intressen inblandade. För att snabbt få igång alltsammans löste vi det med att jag (Kenneth Holm) och min medhjälpare Peter Johnsson ställde upp som tränare. Peter sa att om du är med är jag med. 
Av bara farten tog vi med Andrea Holm som kan det där med träning. 
Både Peter och jag har gamla kunskaper som vi kan gräva fram, men Andrea som har tränat Sunnes -00 lag i två år har färskare kunskaper, så hon hade inget annat val än att lyssna på sin pappa och vara med. Jag tror nog hon tyckte, precis som jag, att det var en kul utmaning att ro projektet i land.

Vi tog kontakt med de andra inblandade klubbarna Västra Ämtervik, Rottneros och Gettjärn och träffade deras tränare för att lägga upp lite spelregler mellan klubbarna innan vi drog igång träningen.

Första Träningen blev kaos
Till träningen kom ungefär 20-25 vanliga Sunnekillar, 8-10 ensamkommande flyktingbarn från ”Parkvillan” samt några asyl sökanden från boendet på ”Gylleby”. 
Det var svårt att kommunicera, fotbollskunskaperna varierade väldigt och det saknades utrustning. Hur skulle vi få ihop det här till ett fungerande lag?





Hur tar man hand om alla med kvalitet när det finns många olika bakgrunder hos spelarna?
Det är inte bara problem med språket, det finns också ett stort glapp i fotbollskunskaperna från den som har tränat med IFK Sunnes A - Lag ner till den som till exempel kommer från Eritrea eller Syrien och kanske aldrig spelat fotboll organiserat i någon klubb med ledare och bestämda tider förut. 
Men det som förenade var att alla tycker att detta är det bästa som finns. Man riktigt ser på dem hur roligt de tycker det är att spela fotboll och jag tror att det hjälper dem att de kan tänka på något annat än det som troligtvis tynger dem för det mesta.

Efter första träningen utvärderade vi vår egen insats och reflekterade över de synpunkter och reaktioner som kommit fram. Bland annat hur vi hade delat upp dem i de olika lagen när vi spelade tvåmål.

Så höll träningarna på under några veckor. 
Det var olika förutsättningar för varje träning för alla, både spelare och ledare, beroende på vilka och hur många som kom på träningarna.

När man håller på med sådant här med så många olika människor och kulturer inblandade dyker det hela tiden upp nya saker som man inte tänkt på, till exempel att man måste ha benskydd, kläder, riktiga skor och dylikt. Det löste vi genom att fråga våra ”Sunnekillar” om de hade något liggande hemma och lyckades få ihop bra grejor som vi kunde dela ut till de som behövde i gruppen.

Sunnealliansen/Kenneth Holm
Sunnealliansen, ett mixat Fotbollslag och integrationsprojekt mellan IFK Sunne och Sunne Kommun, enheten för ensamkommande barn. 



Kommentarer

Populära inlägg