Ny översiktsplan

 Idag har vi haft ett uppstartsmöte om att upprätta en ny aktuell översiktsplan för Sunne kommun. Den nuvarande översiktsplanen för Sunne kommun vann laga kraft år 2013. Det är nu dags att starta upp arbetet med att skapa en ny översiktsplan.

Vad är egentligen en översiktsplan?

Kort och gott kan man säga att en översiktsplan är ett dokument som tas fram för att peka på riktlinjer och åtgärder kring kommunens fysiska miljö. Om hur kommunens fysiska miljö, mark- och vattenområden ska tillämpas, utvecklas och bevaras.

För att ge er läsare en lite djupare inblick kring vad en översiktsplan är handlar det också om att innehållet i en översiktsplan styrs av plan- och bygglagen (PBL). En översiktsplan beslutas av kommunfullmäktige och planen ska återspegla uppfattningen från majoriteten av politikerna. Planen är inte ur ett juridiskt perspektiv bindande, vilket betyder att dokumentet inte har någon auktoritet eller rättslig kraft utan används i syfte att vara riktlinjer och vägledning. Trots att planen inte är juridiskt bindande anses det ändå som ett viktigt dokument som spelar en stor roll vid olika skeden och avgöranden. Som ordet ``översiktsplan´´ lyder är det en ``översiktlig´´ planering och planeringen ska därmed omfatta hela kommunen.

I en översiktsplan framgår det också hur en kommun möter olika riksintressen samt hur aktuella miljökvalitetsnormer ska efterlevas. I planen ska det också presenteras på vilket vis kommunen i fråga tillgodoser och beaktar de allmänna intressena. Om olika intressen står och väger mot varandra ska kommunen kunna göra prioriteringar och avvägningar. 

En översiktsplan ska ha en god struktur, god genomtänkt uppbyggnad med en enkel läsbarhet och förstålighet. Detta då det är en mängd olika aktörer som ska kunna ta del av denna plan och kunna förstå den. Planen ska kunna tillämpas av såväl sakkunniga personer som privatpersoner.

Nu har ni fått en liten djupare inblick i och kanske förståelse för vad en översiktsplan är. Vad den innebär och varför den är viktig för en kommun. Det är ett stort arbete som kräver mycket engagemang från många olika aktörer. Vi ser nu fram emot att kicka i gång projektet med att börja upprätta en ny översiktsplan för Sunne kommun.

En översiktsplan pekar på riktlinjer och åtgärder kring kommunens fysiska miljö.

Kommentarer

Populära inlägg