Bananer och lyckan i att ha en egen köksträdgård
För inte alltför många år sedan var det nästintill omöjligt
att i en vanlig livsmedelsaffär hitta ekologiskt odlade bananer. Ville jag på
den tiden äta sådana, kunde jag med viss möda få tag i dem, men då fick jag
köpa en hel banankartong i taget. Det blev till att äta bananer i parti och
minut för hållbarheten är ju inte så lång. Däremellan åt jag inte alls bananer.
Nu finns de lyckligtvis i det ordinarie sortimentet både på Coop och ICA, så
mitt bananintag är numera mer jämnt fördelat.
Lena Grahn
Visste du att svenskarna hör till dem som importerar mest
bananer i världen. Konventionellt odlade bananer finns bland de grödor som
besprutas allra mest. Gifterna läcker ut i grundvatten, floder och hav. Många
plantagearbetare kan inte läsa och vet inte hur man hanterar gifterna. De
saknar ofta skyddsutrustning och riskerar att bli sterila och få cancer och
hudproblem, och kontakten med de giftimpregnerade plastpåsarna runt bananerna i
odlingarna kan orsaka nervskador. Till detta tillkommer att ”vanliga” bananer
ofta produceras på stora industriella plantager, vilket hotar regnskogarna.
Köper du ett knippe ekologiska, rättvisemärkta bananer har
dessa varken konstgödslats eller besprutats med kemikalier. Rättvisemärkningen
(Fairtrade) innebär att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska
villkor, som minimipriser som alltid ligger över världsmarknadspriset och för
arbetarnas del rätt till minimilön och rätt att organisera sig fackligt. Utöver
den högre betalningen får odlarna också en extra premie som används till att
utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt. Det kan t.ex. vara att bygga en
skola eller att utveckla hälsovården.
Vilka bananer skulle du själv vilja odla? Vilka bananer
köper du härnäst?
ODLA… Ordet smakar sockerärtssött. Ordet luktar fuktig
mylla. Ordet låter humlesurr. Ordet känns solvarmtslent.
![]() |
Vårsådd |
Att odla är nästan en livsnödvändighet för mig. Under så
gott som alla mina vuxenår har jag haft en egen köksträdgård, där jag odlat en
stor del av familjens årsbehov av grönsaker och potatis på ekologiskt vis. Och
nu, med flytten till Sunne, står jag helt plötsligt utan trädgårdsland! Det
blir till att börja från början med att bygga upp en bra jord för odling!
Att odla i pallkragar verkar vara något som fler och fler
provar, och det tänker även jag göra. Jag har införskaffat en specialduk som
jag kommer att lägga under pallkragarna, så att inte trädrötter växer in i
odlingarna. Det första vi gjorde innan vi ens flyttat hit var att bygga
kompostlådor, både en roterande behållare på väggen i cykelskjulet och fack på
marken. Nu hamnar allt vårt organiska avfall i dessa behållare så att
mikroberna kan omvandla det till härlig jord till den blivande köksträdgården.
Nu väntar jag bara på vårens ankomst så att jag kan sätta
igång med odlandet!
”Lyckan växer i vår egen täppa och kan inte plockas i
främmande trädgårdar” (okänd skapare)
På återhörande!