Bananer och lyckan i att ha en egen köksträdgård

För inte alltför många år sedan var det nästintill omöjligt att i en vanlig livsmedelsaffär hitta ekologiskt odlade bananer. Ville jag på den tiden äta sådana, kunde jag med viss möda få tag i dem, men då fick jag köpa en hel banankartong i taget. Det blev till att äta bananer i parti och minut för hållbarheten är ju inte så lång. Däremellan åt jag inte alls bananer. Nu finns de lyckligtvis i det ordinarie sortimentet både på Coop och ICA, så mitt bananintag är numera mer jämnt fördelat.

Visste du att svenskarna hör till dem som importerar mest bananer i världen. Konventionellt odlade bananer finns bland de grödor som besprutas allra mest. Gifterna läcker ut i grundvatten, floder och hav. Många plantagearbetare kan inte läsa och vet inte hur man hanterar gifterna. De saknar ofta skyddsutrustning och riskerar att bli sterila och få cancer och hudproblem, och kontakten med de giftimpregnerade plastpåsarna runt bananerna i odlingarna kan orsaka nervskador. Till detta tillkommer att ”vanliga” bananer ofta produceras på stora industriella plantager, vilket hotar regnskogarna.

Köper du ett knippe ekologiska, rättvisemärkta bananer har dessa varken konstgödslats eller besprutats med kemikalier. Rättvisemärkningen (Fairtrade) innebär att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, som minimipriser som alltid ligger över världsmarknadspriset och för arbetarnas del rätt till minimilön och rätt att organisera sig fackligt. Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie som används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt. Det kan t.ex. vara att bygga en skola eller att utveckla hälsovården.

Vilka bananer skulle du själv vilja odla? Vilka bananer köper du härnäst?

ODLA… Ordet smakar sockerärtssött. Ordet luktar fuktig mylla. Ordet låter humlesurr. Ordet känns solvarmtslent.
 
Vårsådd
Att odla är nästan en livsnödvändighet för mig. Under så gott som alla mina vuxenår har jag haft en egen köksträdgård, där jag odlat en stor del av familjens årsbehov av grönsaker och potatis på ekologiskt vis. Och nu, med flytten till Sunne, står jag helt plötsligt utan trädgårdsland! Det blir till att börja från början med att bygga upp en bra jord för odling! 
 
Att odla i pallkragar verkar vara något som fler och fler provar, och det tänker även jag göra. Jag har införskaffat en specialduk som jag kommer att lägga under pallkragarna, så att inte trädrötter växer in i odlingarna. Det första vi gjorde innan vi ens flyttat hit var att bygga kompostlådor, både en roterande behållare på väggen i cykelskjulet och fack på marken. Nu hamnar allt vårt organiska avfall i dessa behållare så att mikroberna kan omvandla det till härlig jord till den blivande köksträdgården. 
 
Nu väntar jag bara på vårens ankomst så att jag kan sätta igång med odlandet!
 
”Lyckan växer i vår egen täppa och kan inte plockas i främmande trädgårdar” (okänd skapare)
 
På återhörande!
Lena Grahn

Kommentarer

Populära inlägg