En hyllning till min andra hemstad

Domkyrkan och Fyrisån













Botaniska trädgården i Uppsala












Hej
I mitt sista inlägg för Sunnebloggen tänkte jag hylla min andra hemstad Uppsala. En stad som oftast hamnar i skymundan av Stockholm, detta på grund av av närheten till vår huvudstad (7 mil).

För mig kändes Uppsala som hemma från dag ett. Det som tilltalar mig är att kunna cykla överallt, massor av unga människor, fyrisån som rinner vackert genom staden. Även historian som ständigt finns omkring en i form av domkyrkan, universitetsaulan och alla stadens nationer som har traditioner som ger Uppsala och Uppsala universitet något extra som inte andra studentstäder har.

Jag kan förklara hur nationer fungerar för er som inte riktigt vet vad det är. Nationerna är kopplade till olika län, till exempel Värmland har en egen nation som ligger precis bredvid domkyrkan. På nationen får endast studenter gå in och de som har kårleg. Det serveras luncher varje dag och andra aktiviteter som förgyller tillvaron för studenterna i staden.

På fredagar så har Värmlands nation nattklubb och då går alla studenter dit, torsdagar är det stocken (Stockholms nation) som har nattklubb, tisdagar är det snerikes (Nerikes och Södermanlands) nation som står för klubbandet och lördagar är det v-dala(Dalarna och Västmanland) som har nattklubb. Såhär ser det ut varje vecka under terminerna. Nationerna har traditioner från 1500-talet och är viktiga för Uppsala som stad.

Stadens drottning är Veronica Maggio, hon representerar Uppsala på ett vackert sätt. I hennes texter så kan man känna igen sig i det hon skriver.  Speciellt i låten 17 år finns det rader som vi Uppsalabor kan relatera till.  

"Valborgskaos på stora torget
rackarberget '95
vi bodde högst upp
vad mer vill du veta
jag berättar vad som helst"

Veronica Maggio




















Jag och Emelie bor precis bredvid rackarberget och valborgskaos har man varit med om, valborg i Uppsala är speciellt med mycket folk som kommer hit från hela Sverige. Nya människor träffar man hela tiden och det är det som är kul med staden.

+ Uppsala
- Studenternas, Sirius hemmaplan som ligger vackert mitt i stan och med fyrisån precis bredvid, behöver dock renoveras och att löparbanorna tas bort

+ Häng vid fyrisån, sitta bland alla andra studenter på vårkanten och snacka tills solen går ner

+ Nationslivet, att bara hänga på nationerna och träffa härliga människor, innebär inte alltid fest utan man kan chilla där också

- med Uppsala 

- Närheten till badplats, tyvärr behövs bil för att komma till en lika fin badplats som Kolsnäs eller framförallt Pärlan i Lysvik.

Det var mitt sista inlägg för er, jag vill tacka för förtroendet och vi ses i Sunne i vår.

Tänkte avslutningsvis passa på att ge en stor kram till min familj som betyder allt för mig: Mamma, Pappa, Emelie, Noah, Iris, Johanna, Chris, Anna, Gustav, Lotta, Jimmy.

Kram Calle  

Kommentarer

Populära inlägg