Man kan välja att se på olikheter som något som berikar

Hej!
Idag ska jag berätta om kulturella skillnader mellan Sverige och Argentina som jag har upptäckt.

Även om man i Argentina planerar för framtiden så är det på ett annat plan än här i Sverige. Man lever mer dag för dag och tar dagen som den kommer. Vi planerar inte alltid allt. Man kanske hamnar i omständigheter som man skulle kunna ha undvikit om man planerat bättre. Här i Sverige tycker jag att man planerar allt in i minsta detalj – och ibland kan det vara bättre.

I Argentina visar man tydligare sina känslor och du kan se på personen hur den känner sig, om den är glad, ledsen, nöjd... Svensken är generellt mer reserverad och kanske inte visar hur den verkligen känner sig, det kan vara svårt att avläsa.

Familjebegreppet är också något man tänker olika om. I Argentina består familjen av mamma, pappa, barn, kusiner, fastrar, morbröder, farföräldrar och så vidare. Det är vanligt att flera generationer bor tillsammans, medan familjen i Sverige är mamma, pappa, barn.

I mina föräldrars hur bor de till exempel tillsammans med min mammas moster och varje dag kommer några av mina syskon, deras barn och till och med barnbarn och hälsar på, som mest är 5 generationer tillsammans. Man vet aldrig hur många som äter lunch där tillsammans. Åldrarna sträcker sig från bebis till mammas moster på 104 år.

Vi gillar att lyssna på musik och dansa. Även om man inte har musik på själv så kan man alltid höra musik från någon av grannarna eller på gatan.

I Argentina gillar man kött – mycket kött. Vi brukar göra ”asado” det vill säga att grilla. Men då grillar man inte en liten köttbit var, som här i Sverige, utan massa olika kött, korvar och kyckling, det kan vara upp till 15 kg om många är samlade och man äter med grönsaker, bröd och rödvin.

Favoritsporten är fotboll och även tango är något som förknippas med landet. Något som gjorde mig förvånad när jag kom till Sverige var att man dricker kaffe tillsammans med glass. Att blanda kallt och varmt på det sättet gör man inte i Argentina.

Att hälsa ser också olika ut. I Argentina pussar man alla i rummet på kinden när man kommer och när man går, även personer man inte känner. I Sverige är man mer reserverad och kanske skakar hand på sin höjd.

Den argentinska kulturen är ett hopkok och många europeiska länder har påverkat, framför allt Italien och Spanien då många européer har kommit till Argentina under årens lopp. Det finns mycket att säga om ämnet, men det här var ett smakprov på hur man lever livet i Argentina.

Man kan välja att leva sitt liv på många olika sätt och ingen har rätt att säga vad som är bättre eller sämre. Det finns bra och dåliga saker i alla kulturer och jag anser att man kan försöka plocka det bästa av två världar och göra något eget av det. Man behöver inte göra allt exakt likadant som grannen. Man kan välja att se på olikheter som något som berikar.

Mvh Omar

Kommentarer

Populära inlägg