onsdag 18 februari 2015

Om att få till en vinnarmentalitet

Hej
Som jag hintande om i min presentation igår så var vi på träningsläger i Turkiet under förra veckan. Sju dagar med fotbollspass, teoripass, mental träning och ett bra tillfälle att få ihop gruppen.

Det var en bra vecka med fantastiska spelplaner och ett hotell som bjöd på god mat och hammamspa i källaren. Vi spelade en match under veckan mot ett slovakiskt andraliga lag och vann med 1-0.

Men vad är det viktigaste för ett lag under ett träningsläger? Att kunna hänga med grabbarna, spela kort och garva är en sak, men vi i IK Sirius vill vinna fotbollsmatcher, det är målet.  Därför gäller det att kunna få ihop en grupp som vill samma sak.

Det finns olika karaktärer och egenskaper vilket är fantastiskt när man tillhör ett lag. Träningslägret blir viktig i den aspekten att du lever tillsammans 24/7 och får en chans att tajta till gruppen både på planen och vid sidan om. Att ha ett gemensamt mål och en grupp som jobbar med goda vanor varje dag, så får du till vinnarmentaliteten. Med goda vanor menar jag att om 22 gubbar kommer till träningen och är koncentrerade på uppgiften, så kommer laget att bli bättre.

Varje passning ska sitta på rätt fot, bollen ska gå fort från spelare till spelare samtidigt som engagemanget finns där. Om de små detaljerna är på plats så kommer de goda vanorna att skapa en högre lägstanivå för laget, vilket gör att laget blir bättre och vi vinner matcher.

Det gäller att kunna se sin utveckling samtidigt som du ser lagets utveckling, det gör att du vill jobba hårdare. Det här är en process som tar tid, det går inte att skapa på en träning men det gäller att börja jobba på det så kommer det bli bättre och bättre.

Att skapa en vinnarmentalitet innebär också att förlora, men det går att förlora på olika sätt. En riktig förlorare är en person som ger upp och som inte försöker igen. En vinnare däremot han/hon förlorar och försöker igen tills man vinner. Där har du skillnaden som är viktigt för ett lag att förstå.

Denna diskussion kanske låter banal, men i ett lag är enkla metoder oftast bäst. Lycka till nu när ni ska till Sparbankshallen, Helmia arena, sporthallen eller ridhuset för att utöva er idrott och ta med er vinnarmentaliteten.

Kram Calle


Inga kommentarer: