torsdag 30 april 2020

- Hej själv, älskade Sunne!

Sista inlägget, dags för summering. Bör det bo människor i Sunne kommun? Svar ja.

Själv har jag startat en rullande serie i sociala medier, där jag noterar den lilla ortens fördelar. Platsen där jag bor nu för tiden. En liknande samling miniberättelser om Sunne vore lätt att lägga ut. Det finns så mycket att berätta. Om historien. Naturen. Vackerheta. Humorn. Kulturen.

Har coronakrisen lärt oss att bättre uppskatta alla de medmänniskor som håller vårt samhälle igång? De som gör att det kommer vatten ur kranen, finns filmjölk i butiken och att sopor hämtas, förskolebarn tas om hand och sjukvård fungerar.

Jag hoppas det.

Glöm bara inte att Teaterbiografen, biblioteket, Västanå Teater, Lars Anderssons romaner och Ingalena Klenells glaskonst också är livsviktiga. Kulturen är viktig.
Kom ihåg vad Winston Churchill svarade när han fick kritik under andra världskriget, för att han lade så mycket pengar på kultur.
- Om vi drar ner på kulturen, vad har vi då kvar att försvara?

Västanå Jul. Livsviktig. (Foto: Thor Hauknes).
Glöm inte de som håller elljusspåren och tipspromenaderna igång. Våra kroppar är gjorda för rörelse. Många av oss behöver till och med hålla två fötter i luften samtidigt under förflyttning, oftast framåt. Vi brukar kalla det löpning.

Glöm inte de som jobbar ideellt med Röda Korset, Lions, IFK Sunne, Brandsbols SK, IS Emtarna, Hyresgästföreningen, LRF och alla de andra föreningarna. Ett vanligt år lägger svenska folket ner 676 miljoner timmar på idéellt arbete. Det skapar ett värde på 131 miljarder kronor, 3,32 procent av BNP. Jag älskar det.

Glöm inte vackerheta. Ljuset över Fryken som är olika varje gång du åker mellan Sunne och Torsby. Havsörnen som seglar över den fina fågelsjön Björken. Utsikten från Tossebergsklätten.

Hur gick det nu när vi flyttade till Sunne? Sa folk hej till oss då vi kom inklivande? Det kan du ge dig hundan på att de gjorde. I varenda butik, varenda gång.
- Hej själv, älskade Sunne!

/Varma hälsningar Sven-Ove Svensson

Inga kommentarer: