Nästan som sju Ensamheten

Det är goda tider för oss kartälskare. Lantmäteriet har kartor på nätet, Riksantikvarieämbetet har det, Hitta och Eniro likaså och givetvis storebror Google. På några sekunder hittar jag Gettjärnsklätten, Björken, Ängenleden, Kymmen, Ängsgruvan  samt elljusspåret vid Åmberg om jag vill. Som om jag inte redan visste var de finns.

En klämmig lek har jag hittat på själv. Jag låter de digitala kartorna berätta hur många orter det finns med samma namn.
Det började med Ensamheten. Det förvånande svaret var att det finns sju stycken platser med det vemodiga namnet i Sverige, en av dem berömd för sina armbrytare.
Gatunamnet Bättringsvägen är en annan favorit, den brukar gå bredvid sjukhus. En sådan gata finns det tio av i landet, om min datamaskin räknar rätt.

Sunne finns det väl bara ett av? Ja, i mitt hjärta.
Men det bryr sig inte Lantmäteriet om. Tittar du på skärmdumpen ser du fem stycken i riket. Mårbacka? Lika många. Lysvik? Tre stycken. Uddheden? Två. Humletorp? Elva.

Va’? Finns det fem stycken Sunne?
Vad ska du med denna konstiga kunskap till? frågar folk. Jo du, härom dagen var det en karl från Närke som tyckte att vi har väldigt korta ortnamn här i Värmland.
- Har vi?
- Ja, ta Kil till exempel. Rätt enstavigt eller hur? Hehe.
Då tog jag fram mobilen och visade honom en hel innertrio i hans eget län. Tre väldigt enstaviga: Kil.

Hur unik min nuvarande hemort är säger jag inte. Du kanske inte tycker att tolv Forshaga är så värst exklusivt. Ärligt talat känns det lite snopet, när jag nu har insett det. Fast - inte lika vemodigt som sju Ensamheten.

/Hälsningar Sven-Ove Svensson

Kommentarer

Populära inlägg