Kung för en dag

Under några år i början på 2010-talet hade jag ett speciellt förtroendeuppdrag direkt anslutning till Brogårdens äldreboende i Sunne. Bakgrunden var att min fru Lisbeth arbetade på Brogården och man planerade en ”Nobelfest” för de inneboende på Nobeldagen den 10 december.

Festen skulle vara högtidlig med trerätters måltid med tillhörande faciliteter, utdelning av ”Nobelpris” och inte minst med inbjudna externa gäster och Hans Majestät Konungen och Kronprinsessan Victoria som hedersgäster och prisutdelare.
Av för mig okända skäl fick jag förfrågan att ikläda mig rollen som Kung och kronprinsessan gestaltades av en person ur personalen. 

Nobelmiddag på Brogården
Festligheterna gick av stapeln mellan 12.00 och ca. 15.00. De boende med personal samt en del anhöriga, drygt ett 100-tal personer, kom till festligheterna uppklädda i festkläder och man såg att deras ögon glittrade av förväntningar över att komma på Nobelfest och inte minst att komma på samma fest som Kungen och Kronprinsessan!

Kung för en dag
I sammanhanget ska sägas att flertalet av middagens gäster var i hög ålder och med varierande grad av sjukdomar. Fascinerande var att få vara med på de här festerna, se gästernas förväntansfulla ögon, se hur man skötte sig exemplarisk under en flera timmar lång måltid följd av tal med tillhörande prisutdelning och inte minst inramat med sång och musik.

Som Kung iklädd mörk kostym och sidenband över bröstet gick jag runt och pratade med många gäster och där någon såg på ”Konungen” med stora ögon och var stolt över att få prata med densamme men samtidigt konstaterade: ”att du ser inte riktigt ut som på TV”. 

Det var ett hedersuppdrag som jag fick förmånen att genomföra några år och som gladde mig och förhoppningsvis även de som jag fick vara Kung för en dag för.

Bengt Algotsson 

Kommentarer

Peter sa…
Hade förmånen att vara din sidekick några gånger och kan bara hålla med, otroliga intryck och stor uppskattning av alla deltagare.

Populära inlägg