Rolf hjälper oss igång med Strannas egna biodling














Soligt och varmt är numera lika med biväder. Jag och maken välkomnades hos Rolf Gatback med kaffe och nybakad honungskaka. Ordet honungskaka får mig att tänka på Nalle Puh och alla hans upptåg, men också hur jag som barn undrade hur honungskaka smakar. Nu vet jag! Som en sockerkaka de luxe, jättegod.

Förutom fika så gav oss Rolf en genomgång av hur bisamhället fungerar, skötseln i stort och lite tips och trix. Vi fick även en visning av hans kupor.














Rolf utrustade oss med skyddskläder, men själv så hanterar han sina bin utan. Rolf har Buckfastbin, som ursprungligen är en korsning mellan engelska bin och italienska bin. De sägs även ha ett trevligt temperament.














Där och då bestämdes det att Rolf hjälper oss igång med Strannas egna biodling. Under ledning av en erfaren biodlare så ska vi nog klara av detta. Han har lovat att vara med oss under hela första året. Det är främst under sommarhalvåret som bikupan behöver tillsyn och underhåll. Från oktober till mars så är bina i så kallat vinterklot.














Innan vi lämnade Rolf i Svinebergssätter så ville han slå ett slag för maskrosen som bina älskar. Nektar från maskrosen ger dessutom fantastiskt god honung.

/Åsa Rådhström

Kommentarer

Populära inlägg