En äppelodling vid Fryken

Jag heter Johanna Nilsson och tillsammans med min man Jonas har jag en äppelodling i Västra Ämtervik. 

I några inlägg här på Sunnebloggen ska jag berätta om vår odling och vår vardag, som till stor del handlar om just äpplen och trädgård. Men också om att följa sina drömmar och våga satsa.  

Vad ska ni göra med alla äpplen?

Vi möts av en hel del höjda ögonbryn när vi berättar om vårt intresse. För några veckor sedan kom en cyklist förbi i full fart på byvägen utanför odlingen. Jag låg på knä och rensade ogräs och syntes inte i bladverket när jag hörde den hastiga inbromsningen i gruset. 

- Vad f-n är det här? ropade hon till sin kompis som rullat före. Vinbuskar?

- Nej, skrek han tillbaka och han var tydligen mer bekant med omgivningen. Det är äpplen! De har massor med sådana där småträd!

Hon hoppade upp på cykeln igen och jag hörde hur de pratade sinsemellan, ord som kul och häftigt färdades med vinden, men också konstigt, jobbigt, knasigt. 

En hel del skepsis, med andra ord. Och jag kan förstå dem. Vad ska man med så många träd till?

Vilket arbete ni lägger ner, hur orkar ni? frågar många. Sen frågar alla:

- Vad ska ni göra med alla äpplen? 

Drömmen som vi hoppas ska slå in

Vi har etthundraåttio träd i vår första odling som ligger i en del av trädgården på Frimansgården i Ingeby, Västra Ämtervik där vi bor. De planterade vi 2018, sedan har vi fyllt på med ytterligare sjuttiofem träd i en häckplantering och tillsammans med diverse gamla träd och några nyplanteringar är vi nog uppe i tvåhundrasjuttio äppelträd på tomten. 

Nästa år blir spännande, då har vi beställt och kommer att plantera ett tusen tvåhundra äppelträd på en bit mark som våra grannar vänligen upplåter till oss. 

Tusentals träd tänker ni, det blir några äpplen det. Och jo, det är ju givetvis det som är målet. Drömmen, som vi hoppas ska slå in om några år. När ni kan gå till mataffärerna i Sunne och köpa våra sorter Katja, Filippa, Aroma och Rubinola som är odlade någon mil söderut, i en sluttning ner mot Fryken. Eller när ni komma hit till oss och plockar frukt, grönsaker och blommor. Kanske få med er en planta eller ett träd som får växa vidare i en annan trädgård. 

Drömmar måste man ha, annars vore det bra knasigt. Det är bara den där tiden som ska räcka till för allt. 

/Johanna


Kommentarer

Populära inlägg