Att göra aktiva och tydliga val

 Vi gör så många val under ett liv, ett år eller en dag. Val som är kopplade till balans i livet är inte det lättaste. Först behöver vi se mönstret och vart det har lett oss. Hur bryter vi våra invanda mönster som kan handla om att arbeta för mycket eller säga ja när vi borde säga nej utifrån tid, ork eller jämförelsespöken.


Bryta mönster och prova förändringar

En reflexion över livet. Vi vet att vi har kommit och att vi ska gå. Det vi kan fokusera på under livsresan är att vi har möjlighet att göra val, förändra val, ta nya val och kanske få kraft utifrån perspektivet att vi inte vet något om morgondagen. Därför kan vi passa på att bryta mönster och prova några förändringar. Fokusera på vad vi tycker är viktigt och sikta in oss mot det målet.


Undvikandestrategin

Har mött personer som använder sig av undvikandestrategin inom områden som de skulle vilja förändra. De gör val utifrån strategin att slippa bli besvikna. Då blir valen otydliga och inte så fokuserade. I bakhuvudet finns alltid en liten tanke om att det inte är någon idé. Andra siktar in sig på vad de vill och då får valen en annan kraft. Har sett det här fenomenet vid flera tillfällen. Oftast blir valen som man lägger kraft och tydlighet på mycket bättre än det man tänkte ut.

Den här kraften fungerar i stort och smått. Fick det bekräftat själv förra veckan. Jag bestämde mig för att börja med musttillverkning. Fick iden att använda min gamla assistent. Vad händer när man gör att aktivt tydligt val.

Jo vi pratar om det på olika sätt. Efter några dagar när jag hade planen klar kom en person och ville leverera en annorlunda blomma. Fick ett paket innehållande en råsaftspress. Resultatet blev bättre än det jag hade tänkt ut!

Det här fenomenet har det bedrivits forskning kring.

/Yvonne Matsson Söderman

Kommentarer

Populära inlägg