Balans i livet

Jag är en hemvändande värmlänning. Tillbringade några år i Schweiz och fick en inblick i sjukvården genom sjuksköterskeskola specialiserad på psykiatri. 

Återvände till Sverige och bosatte mig i Uppsala. Har de senaste 25 åren haft ett företag och arbetat med organisationsutveckling i Sverige och Finland. Drivit utvecklingsprojekt och handlett chefer i små och stora verksamheter samt varit resurs till företagshälsovård i Sverige och Finland. Min profession är legitimerad psykolog.

Mitt inlägg kommer att handla om ämnet balans utifrån olika infallsvinklar.

Varför kom jag tillbaka till Värmland och Fryksdalen? Det handlade om att få balans mellan arbetsliv och privatliv.


Har bott på ”Stranna” eller ungdomsgården Fryken i 20 år nu. Där hittade jag och min man platsen som gjorde att vi orkade pendla till Uppsala och Finland i 20 år och arbeta.

En fungerande arbetsstruktur

Hittade en fungerande arbetsstruktur. Vi arbetade borta en vecka och var hemma en vecka. Med andra ord hittade vi en bra balans.

Om man inte lever som man lär blir man inte trovärdig!

Balans i livet är det område jag arbetat mest med inom företagshälsovården.

Om jag backar bandet så var det vissa branscher som utmärkte sig och sökte hjälp för obalansen. Sedan förändrades bilden och jag mötte människor från alla branscher.

Ett exempel som illustrerar den förändring jag varit med om. När jag började arbeta i Finland fanns det inte många som sökte hjälp för stressrelaterad problematik.

När jag slutade arbeta där för två år sedan hade de fått samma problematik som i Sverige med höga sjukskrivningstal kopplat till stressproblematik.

Är stressen kopplad till arbete eller privatliv?

En fråga som kommit upp i olika sammanhang när det gäller stress är om det är kopplat till arbete eller privatliv. Ofta är det sammanblandat om det inte går att spåra till en specifik händelse.

En annan erfarenhet är att människor, som gått över gränsen och som inte längre klarar av att sköta ett arbete eller fungera i vardagen, säger samma sak. Det skulle inte hända mig för jag hade kontroll.

Problematiken smyger sig på

Det är en viktig insikt kring problematiken för den smyger sig på och man vänjer sig och lyssnar inte på varningssignalerna av olika anledningar.

Nästa inlägg ska handla om lite strategier för att hantera obalansen.

/Yvonne Matsson Söderman

Kommentarer

Populära inlägg