Anders Fryxell - en visionär och verkställare
Anders Fryxell (1795 - 1881)
För några år sedan läste jag Bernt Janssons bok ”Anders Fryxell, Skolman – Historiker – Präst”. Boken fick mig att bli mer intresserad av Anders Fryxell och hans betydelse både för Sunne och Östra Ämtervik, och till och med för Stockholm och Sverige.
Anders Fryxells dotter Eva är nog mest känd i bygden som den som stöttade Selma Lagerlöf att välja författarskapande framför att vara lärarinna. Anders är kanske mest känd för texten till Ack Värmeland du sköna, du härliga land som ingick i sångspelet ”Värmelandsflickan” från hans tid som student i Uppsala.
Han är inte lika känd som Selma, men faktum är att han hade stol ett i Svenska Akademin i 40 år, och få känner till hans betydelse och insats för att utveckla den svenska skolan.
Det jag fascineras över är hans förmåga att få andra att förstå vikten av förändring och hur man tar en idé från tanke till verkställande.
Källa: Wikipedia och Bernt Jansson |
Det finns ett talesätt som säger ”det krävs en person att hitta på en idé, tio att utveckla den och hundra för att genomföra den.
Vi har alla resurser
I dagens samhälle är vi många som har idéer och synpunkter på förändringar som vi vill ska bli verklighet. Få är de som känner sig kallade att genomföra. Vi har vant oss vid att bli kravmaskiner och hitta fel. Vi tittar på politiker och makthavare och förväntar oss att de ska fatta beslut som gör att ”min idé” blir verklighet. Hur blev det så? Eller har det alltid varit så?
Vi har alla resurser, men på olika sätt och olika mycket. En del har pengar, andra har tid, kunskap eller kompetens. Några har makt. Vi kan alla bidra, men med olika resurser. Som pensionär har jag gott om tid och kunskaper som jag kan nyttja. Inte så dumt eller hur?
Anders Fryxell bidrog till att öppna upp skolan och förespråkade en reformering av skolan på 1800-talet. Han vurmade för att alla barnen skulle gå i en och samma skola. Folkskolan ansåg han skulle ge en allmän utbildning och svenska skulle vara ett eget läroämne. Allt detta blev verklighet och Anders Fryxell kunde se sin vision bli till verklighet.
Under sin tid i Sunne var han mycket aktiv i skolfrågor. Den allmänna folkskolan inrättades 1842 och redan 1844 utsågs det första skolrådet i Sunne.
Framgångsrika byggare från Sunne och Östra Ämtervik
Skolrådet fattade mycket konkreta beslut om skolgång och läsområden med mera. Anders Fryxell hade många strängar på sin lyra. När han ett antal år senare tog initiativet till Sveriges första Högre Folkskola höjde nog en och annan på ögonbrynen.
Han bjöd in alla socknar att vara med, men av olika anledningar blev det bara två som tände på idén. Sunne och Östra Ämtervik. Han såg att det fanns större behov av att lära sig geometri än att studera latin. I geometri ingick, byggnadslära och linearritning. Två viktiga egenskaper för att bli en framgångsrik byggare.
Sunne och Östra Ämterviks Högre Folkskola utbildade många skickliga hantverkare och flera blev framgångsrika byggherrar i Stockholm. Läs gärna mer om detta i Bernt Jansson böcker! Byggmästarna i boken ”Hantverkskunniga fryksdalingar blev Stockholms Byggmästare”, uppförde bland annat Riksdagshuset, Rosenbad, Centralstationen, Strandvägen 1 och Hotell Diplomat. Imponerande!
Hur kan vi se på vår tid med Anders Fryxells ögon? Vi har behov av att förändra samhället och göra så att alla, ung och gammal trivs med att bo och arbeta här i bygden. Det finns många bra idéer om vad som behöver göras.
Våga testa
Jag har med mig en liten anekdot från när jag bodde och arbetade i Kalifornien. Vi svenskar är duktiga på att komma överens om hur saker ska bli, men det kan ta sin lilla tid. Detsamma gäller i många europeiska länder. Livliga diskussioner om hur saker bör vara och högljudda protester om någon gruppering inte känner att man lyssnar på dem.
I Southern California (söder om Santa Barbara) finns en experimentell kultur. Man är villig att testa och se om det fungerar. Så mina amerikanska vänner sa att det finns ett talesätt om européer: ”När ni européer slutligen har bestämt er för att bygga er första prototyp har vi byggt och testat fyra stycken och är redo att gå i produktion och ut till marknaden.” Idé till verklighet om och om igen. Det hade Anders Fryxell gillat!
Så låt oss skapa många prototyper av alla våra idéer. Då kan vi fila på dem tills vi är nöjda.
/Ulla-Britt Fräjdin Hellqvist
Kommentarer